Prijava

Vaša prijava

Volonteri goričkog Crvenog križa na dvodnevnoj edukaciji iz pružanja prve pomoći

[]

Što učiniti kada je osoba bez svijesti, ako se guši ili jako krvari? To su stanja opasna po život i ključno je pružiti prvu pomoć pravovremeno i na pravilan način kako bi nekome spasili život. Kako pristupiti ozlijeđenoj osobi i što učiniti u slučaju krvarenja iz nosa, uganuća, posjekotine, ili u slučaju nesvjestice, alergijske reakcije, raznih prijeloma, opeklina?

Učenje i obnavljanje znanja iz prve pomoći vrlo je važno, a interventni tim Gradskog Crvenog križa Velika Gorica protekli je vikend proveo na dvodnevnoj edukaciji i vježbi kako bi obnovili već stečena i stekli nova znanja iz pružanja prve pomoći.

– Na edukaciji su sudjelovali novi volonter koji su se uključili tijekom potresa i pandemije, njih 21. Predavači su bili Suzana Strunjak, voditeljica službe traženja koja je upoznala volontere s osnovama Crvenog križa. Kako je nastao, načela, pokret, služba traženja i Ženevska konvencija…Osnovni tečaj iz prve pomoći modul A i modul B vodio je mladi liječnik Leon Rončević, dugogodišnji član gradskog interventnog tima – ispričala nam je ravnateljica CK Velika Gorica, Renata Deak.

Dvodnevna edukacija volontera goričkog Crvenog križa – foto: FB Crveni križ Velika Gorica

Kako bi stečeno znanje zadržali u planu je nastavak edukacije članova jednom mjesečno u prostorijama goričkog Crvenog križa.

– Što se tiče edukacije građana radimo na nekoliko područja. Održali smo edukaciju održavanja života i primjena automatskog vanjskog defibrilatora za djelatnike Zračne luke Zagreb, educirali smo sve prve razrede goričke srednje škole kako bi se znali zaštititi i primijeniti prvu pomoć tijekom prakse i budućeg rada. U vrtićima provodimo edukacije iz programa Sigurne škole i vrtići. U planu je priprema ekipa osnovnih škola za natjecanje iz prve pomoći – naglasila je Deak.