Prijava

Vaša prijava

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Velike Gorice odlučilo dodijeliti 13 nagrada zaslužnim građanima

[]

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Velike Gorice na svojoj je sjednici održanoj dana 22. studenog 2021. godine, donijelo konačni prijedlog o kandidatima za dodjelu javnih priznanja. Slijedom javnog poziva na predlaganje kandidatkinja i kandidata za dobitnike javnih priznanja Grada Velike Gorice u 2020. godini, koji je objavljen 29. listopada 2021. godine, pristiglo je 23 prijedloga od strane fizičkih i pravnih osoba. Sukladno Odluci o javnim priznanjima Grada Velike Gorice, nakon temeljitog razmatranja svih pristiglih prijedloga, Povjerenstvo se odlučilo dodijeliti 13 nagrada.

Za Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo predložen je gospodin Stjepanu Šipušiću

Gospodin Stjepan Sipušić – prepoznatljivim nadimkom Kazo, od mladosti aktivno sudjeluje u obrazovnom, društvenorn i kulturnom unaprjeđenju zajednice. Umirovljeni učitelj s 44 godine staža u velikogoričkim osnovnim školama iza sebe ima bogato iskustvo u obrazovnom i pedagoškom radu s djecom. U rad Plemenite općine turopoljske gospodin Stjepan Šipušić uključen je od samih početaka.  Između ostalog, dugi niz godina je sudjelovao u radu mnogobrojnih velikogoričkih zajednica i udruga. Predsjednik je Kluba umirovljenih školnika, udruge koja okuplja umirovljene djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova Grada Velike Gorice i općina Kravarsko, Orle i Pokupsko.

Za nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića predloženi su Igor Paro i Tomislav Odžić

Gospodin Igor Paro, od 2011. je godine nastavnik gitare i komorne glazbe u Umjetničkoj školi Franje Lučića. Tijekom njegovog predanog i uspješnog pedagoškog rada sa svojim je učenicima osvajao brojna priznanja i nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u disciplinama gitare i komorne glazbe. Stručni je savjetnik za renesansnu glazbu, te autor i izvođač originalne glazbe za igrani film ,,Ribanje i ribarsko prigovaranje” te je za taj svoj rad dobio 2020. godine u Puli Zlatnu Arenu za najbolju glazbu u filmu.

Gospodin Tomislav Odžić, koji je svima poznatiji kao Tomo Vega, dugi niz godina sudjeluje u sportskom i društvenom životu djece i mladih našega Grada. Nesebično daje ogromne napore kako bi stvorio mlade uspješne sportaše, naučio ih kako korisno iskoristiti svoje vrijeme i ostvariti svoj potencijal. Njegovo djelovanje nije prepoznato samo u klubu Vega, vec na razini hrvatskog i svjetskog rock and roll saveza. Poznat je po svojoj empatiji i humanitarnom angažmanu. Osim svog djelovanja u klubu, vrlo uspjesno je krenuo i u spisateljske vode. Njegovo prvo djelo ,,Lukasova plesna pustolovina” prva je i jedina plesna slikovnica o dječaku plesaču koja govori o svemu onome sto prolaze dječaci koji se bave plesom. Također je napisao slikovnicu ,,Grga traži obitelj” o junaku s kojim će se moći poistovjetiti djeca u domovima za nezbrinutu djecu.

Za nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog predloženi su  DVD Turopolje i Mato Čorić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje kontinuirano radi već 80 godina i predstavlja okosnicu društvenog djelovanja u svim segmentima. Od društveno korisnog rada do pružanja slobodnih aktivnosti djeci i odraslima. Svoje djelovanje usmjerava na cijelo mjesto, ali i puno sire te kontinuirano rade na unapređenju života na podruju Grada Velike Gorice.

Mato Čorić dragovoljac je i invalid Domovinskog rata u kojem je sudjelovao od 1991. pa do samog kraja. Kao predsjednik udruge HVIDRA Velika Gorica zalagao se za bolje uvjete i dostojanstven zivot ranih vojnih invalida, ali i cjelokupne braniteljske populacije. Nakon umirovljenja u Hrvatskoj vojsci posvećuje se radu u Mjesnom odboru Selnica Ščitarjevska. Bio je dugogodišnji predsjednik Vijeća MO, svojim je radom, djelima i realiziranim programima pokazao da shvaća probleme i potrebe svojih sumještana, kao i onih iz susjednih naselja. Pokrenuo je brojne projekte koji su doprinijeli ugodnijem i kvalitetnijem životu u Selnici.

 

Za nagradu Grada Velike Gorice “Krčka vrata” predloženi su Nedjeljko Savić i Slava Noršić

Gospodin Nedjeljko Savić od 1999. godine se bavi proizvodnjom salate i drugog povrća. 1999. godine ostao je bez posla i krenuo s proizvodnjom od nule. Nije imao ni opremu, ni sjeme, no korak po korak, i sada salatu i razne kupusnjače sadi na vise od 60 hektara. Samo 20 % zemlje koju obraduje je u njegovom vlasništvu, a ostatak je u zakupu.

Gospođa Slava Noršic zavoljela je brijačko-frizerske vještine od svog pokojnog oca koji je otvorio brijačnicu u Velikoj Gorici 1950. godine. Brijačnica sadašnjeg imena, ,.Brico i Seka” radi i danas neprekidno od 1950. godine i najstarija je u Velikoj Gorici. Gospoda Slava Norsic, poznatija po imenu Seka, preuzela je salon za brijanje i sisanje od svog oca 1974. godine, te ga vodila samostalno do 2011. godine kada je od svoje majke obrt preuzeo sin Tomislav. Iako je gospoda Noršić otišla u zasluženu mirovinu, povremeno po potrebi navraća u salon, pomaže savjetima, uči zaposlenike, odgaja buduće majstore, te po potrebi zamjeni sina.

Za nagradu Grada Velike Gorice ,.Zlatna turopoljska podgutnica” predloženi su Stipo Duvnjak, Ivan Čengić, obitelj Dianežević, Mirjana Hrženjak i Turopoljske mažoretkinje

Gospodin Stipo Duvnjak u KUD-u Čiče aktivno sudjeluje u radu od 2006. godine prvo na funkciji tajnika društva, a od 2007. godine na funkciji predsjednika društva. Tijekom svog aktivnog rada u društvu proveo je više projekata/programa: organiziranje Međunarodne smotre folklora pod nazivom: Ivanje u Novom Čiču, organiziranje dječje međunarodne smotre folklora pod nazivom: Ivanjski dječji susreti, Božićna priča u Novom Čiču, aktivno sudjelovanje u obnovi stare Pučke škole , gradnju tradicionalne turopoljske okućnice, gradnju replike konjskog tramvaja zvanog kojnača, edukativne radionice na temu dani kruha i dani jabuka, provedba projekta ,,Od Jana haljina tkana”, revitalizacije sjetve, prerade, snovanja i tkanja na tkalačkom stanu, Program ,,Etno naselje Novo Čiče u svrhu razvoja poduzetničkih vještina mladih”, uspostava Info centra Velika Gorica i Info točke , uspostavio volonterski centar Velika Gorica, angažirao se oko izgradnje Turističko edukativnog centra Novo čiče, te sudjelovao na provedbi projekta Europskog socijalnog fonda gdje je na projektu zaposleno 4 osobe iz lokane zajednice gdje je društvo za provedbu projekta dobio preko 1.688.932,01 kn.

Gospodin Ivan Čengić je trener u atletskom klubu osoba s invaliditetom ,,Uspon” od 2013. godine. Prvi zapaženi rezultati trenerskog rada dolaze s Velimirom Šandorom, na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2015. godine, gdje Velimir osvaja treće mjesto u bacanju diska i Dominikom Počekalom na Svjetskim igrama mladih 2016. gdje Dominik osvaja drugo mjesto u bacanju kugle. S Velimirom osvaja brončanu paraolimpijsku medalju u Riju de Janeiru u bacanju diska 2016. godine, dok Dominik postaje svjetski juniorski prvak u bacanju diska 2017. godine. ,,Uspon” osvaja drugo mjesto na ekipnom državnom prvenstvu Hrvatske 2018. godine u Vinkovcima. Najbolji rezultat trenerskog rada u klubu je srebrna medalja Velimira Šandora iz Tokija 2021. godine. Ivan je svojim dugogodišnjim kvalitetnim trenerskim radom zaslužan za uspjehe paraatletičara.

Snježana i Stjepan Dianežević v1asnici su destinacije Turopo1jski grunt koja se sastoji od obiteljskog gospodarstva iz 19. stoljeća. Grunt prikazuje život ,,kak negda” te starinske obićaje. Do sada je na gruntu prikazano Turopoljsko Jurjevo i dio Turopoljske svadbe iz 19. stoljeća. Da bi se sve ovo ostvarilo surađuju sa OPG-ovima te kulturnim društvima. Nositelji su brončane povelje za najbolju destinaciju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Gospođa Mirjana Hrženjak bavi se kulturno-umjetničkim amaterizmom od 1976. godine. Nekada plesačica ŽKUD-u ,,Vinko Jedžut” u Zagrebu, danas članica KUD-a ,,Gradići” iz Gradića. U svom dugogodišnjem amaterskom radu jedna je od osnivaca KUD-a Gradići”  1979. godine. Od osnutka Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice obavlja dužnost tajnika.

Turopoljske mažoretkinje djeluju na području Grada Velike Gorice neprekidno punih 25 godina. Svojim radom obogaćuju svaku manifestaciju, priredbu, pa i događaje u Gradu i Zagrebačkoj županiji, ali i širom Lijepe naše. Sudionice su raznih natjecanja, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, uz brojne medalje i nagrade. U svojih 25 godina rada izradile su 19 kompleta uniformi među kojima je i uniforma rađena po autentičnoj turopoljskoj nošnji moderniziranog štiha s kojom prezentiraju Turopolje širom Lijepe naše, ali i izvan njenih gran1ca.

Za nagradu Grada Velike Gorice Turopoljsko srce predložen je VG Legacy

Grupa Velikogoričana, koji već godinama humanitamo djeluju na našem području, a i širom Hrvatske. Postali su najučinkovitija humanitarna ekipa koju su za pomoć zvali iz svih dijelova Hrvatske. Kako bi djelovali organizirano, osnovali su Udrugu VG Legacy. Udruga je osnovana 2020-te, ima 27 redovnih članova i 22 pridružena člana – to je Mini VG Legacy u kojem su djeca osnovnoškolci.

Javna priznanja Grada Velike Gorice najzaslužnijim će pojedincima i pravnim osobama biti dodijeljena 13. prosinca na Dan Grada Velike Gorice.