Prijava

Vaša prijava

KREŠIMIR AČKAR Velika Gorica je danas zaista velika!

[]

Godina je dana kako je Krešimir Ačkar prvo postao vršitelj dužnosti, a onda nakon lokalnih izbora u svibnju ove godine i službeno gradonačelnik Grada Velika Gorica.

Dužnost je počeo obnašati u nimalo zahvalnim uvjetima, od padnemije COVID-19, pa do katastrofalnog potresa koji nije zaobišao ni naš grad i okolicu, te smo ga upitali kako sad s odmakom gleda na taj period.

-Moram priznati da je bilo teško. Nije bilo lako gledati ljude kako su ostali bez krovova nad glavom. Ali, s obzirom na situaciju morali smo djelovati brzo i odgovorno i to smo i učinili. Organizirali smo se i napravili smo dobar posao. Već istu večer, znate i sami smjestili smo sve koji su ostali bez kuća, a dalje smo svakodnevno rješavali problem po problem. Moram istaknuti kako su u toj situaciji Goričani opet pokazali svoje veliko srce, od građana koji su nudili pomoć do vatrogasaca, crvenog križa, naše civilne zaštite koji su bili danonoćno na terenu. U tim teškim trenucima , Gorica je pokazala svoje veliko srce, zajedništvo i hrabrost i siguran sam da je s tim ljudima moguće sve. Hvala svima.

Dobre vijesti stižu za one koji nakon potresa još uvijek nemaju adekvatan smještaj.

– I dalje obilazimo sve te obitelji i rješavamo probleme s kojima se suočavaju. Došla je zima, u stambenim kontejnerima grijanje je bilo moguće jedino na klimu što znači ogromne troškove struje. Stoga smo preuzeli obvezu podmirenja nastalih troškova, ali smo i intervenirali s rješavanjem drugog načina grijanja. Upravo se radi na ugradnji peći na drva kao i na ugradnji krovova na stambene kontejnere kako bi se smanjio utjecaj hladnoće. Moramo pomoći ljudima dok se ne riješi trajno njihov problem. Znamo za svaku obitelj u kojem je statusu, na koji način se može i treba riješiti njihov problem i na tome ćemo ustrajati u traženju pomoći i županijskih i državnih institucija.

 

Proračun Grada težak je gotovo 633,5 milijuna kuna, naglasak je na asfaltiranju prometnica, a upravo su one čini se nešto što građani ističu kao gorući problem, pogotovo sad kad je u tijeku projekt Aglomeracije.

-Razumijem s ljudske strane zabrinutost i nestrpljenje naših građana. Teško je živjeti, preko ljeta u prašini, sada zimi u vodi, ali moram istaknuti, a i građani su svjesni da kanalizacijske cijevi ne mogu ići zrakom. Da bismo dobili kanalizaciju, koju zasigurno u ovom vremenu svi zaslužuju, moramo imati strpljenja i za ovakve probleme. Ali, činjenica da će okončanjem ovog projekta biti sanirano i asfaltirano 80 kilometara naših prometnica, to je sigurno razlog za strpljenje i razumijevanje, na kojem zahvaljujem građanima. Uz te prometnice, u proračunu smo osigurali novac i za sanaciju drugih gradskih prometnica, neovisno o aglomeraciji. Iako gradnja i sanacija prometnica iziskuje ogroman novac, morali smo se opredijeliti za to jer sadašnje stanje uistinu nije onakvo kakvo zaslužuje šesti grad u Republici Hrvatskoj i njegovi građani. Za godinu dana, siguran sam, da ćemo biti ponosni na stanje ali i sigurnost naših prometnica.

Upitali smo gradonačelnika kakva je tu situacija vezana uz Aglomeraciju, teku li radovi predviđenom dinamikom?

-Da, u glavnom su svi radovi u cjelinama u zadanoj dinamici. Vjerujem da će sve biti završeno na vrijeme kako je i planirano. Građani su predugo čekali da se ovaj projekt ne bi na vrijeme ostvario. Svakodnevno vodim računa o tome i sigurno neću dozvoliti da ovaj projekt u bilo kojem smislu doživi kašnjenje ili neupjeh.

Gostujući u programu City radija gradonačelnik Ačkar govorio je i o brojnim drugim temama važnim za Veliku Goricu, od javnog prijevoza, rasta grada, potreba za vrtićkim kapacitetima, koliko mu znači što je saborski zastupnik, prvim kaznama za one koje ilegalno odlažu otpad…