Prijava

Vaša prijava

Gorički SDP: Rastužuje nas poskupljenje, a nasmijava obrazloženje

[]

Tema ove konferencije za novinare je kakvu čestitku mogu očekivati građani Velike Gorice za sljedeću godinu, rekao je novi predsjednik velikogoričkog SDP-a Luka Tarle, pa prepustio riječ Ivi Jelušiću.

– Vrijeme je Adventa, vrijeme kad jedni drugima želimo sve najbolje i šaljemo čestitke, pa ćemo i mi čestitati svim građanima Velike Gorice. Međutim, ima jedna čestitka koja je za građane sačinjena, ali još im nije upućena, a nju je napisao gradonačelnik Velike Gorice i uputio Gradskom vijeću na usvajanje. HDZ-ova većina sa svojim partnerima tu je čestitku i usvojila na posljednjoj sjednici. Ta će čestitka uskoro doći u svaki dom u našem gradu, u svaki poslovni prostor. Po nama ona nije dobra… – kazao je Jelušić pa nastavio:

– Radi se o odluci Vijeća o povećanju komunalne naknade za 31 posto, sa 7,6 na 10 kuna po četvornom metru. To je usvojeno uz naše protivljenje, a na temelju toga resorni ured će poslati svim građanima novo rješenje. Ono stupa na snagu 1. siječnja. Dakle, od gradonačelnika i HDZ-ove većine s partnerima svima stiže čestitka s 31 posto povećanom komunalnom naknadom.

Onima manje upućenima Jelušić je i objasnio što je točno komunalna naknada.

– Komunalna naknada je namjenski prihod koji samostalno utvrđuju općine i gradove, a radi se o lokalnom porezu na nekretnine. Oporezuju se stanovi, kuće, garaže, poslovni prostori i građevinska zemljišta, ovisno u kojoj ste građevinskoj zoni. Ova vladajuća garnitura je odlučila to povećati za 31 posto – ponovio je vijećnik SDP-a, uz nastavak:

– Dozvolite mi da parafriziram jedan aforizam, koji kaže ovako: ‘Koliko god me rastuži poskupljenje, još me više nasmije obrazloženje’. To pogotovo vrijedi za ovu odluku. Evo samo jedne rečenice iz obrazloženja: ‘Od 2018. godine, od kad je ova cijena na snazi, uložena su znatna sredstva u izgradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture, i u tom smislu je dostignut zavidan nivo komunalnog uređenja i opremljenosti’. Ako je tako, ne bi trebalo dizati cijenu, trebalo bi je možda i smanjiti, a oni je povećavaju. I zato je ovo objašnjenje smiješno. Komunalna naknada je namjenski prihod i mora se trošiti isključivo za unaprijeđenje i izgradnju komunalne infrastrukture. Kažu da je u posljednje tri godine dobro i lijepo uređena, a mi pitamo zašto se onda povećava cijena?!

Nešto slično, tvrde iz SDP-a, dogodilo se i prije tri godine.

– Nije to ništa novo za HDZ i njihove partnere, sličnu čestitku imali smo i prije tri godine, od 1. siječnja 2019. na snazi je bilo poskupljenje s 4,96 na 7,60 kuna po četvornom metru. A sad to ide na 10,60 kuna. Pojednostavljeno, u ove tri godine povećanje komunalne naknade je za 201 posto! Hoće li to povećanje dovesti do toga da će grad biti bolje uređen? Ceste, parkovi, groblja, igrališta? Hoće li biti duplo bolje uređeni? To bi trebalo biti logično, a ja kažem da neće. Tvrdim to zato što ni u posljednje tri godine ništa nije bilo za 53 posto uređeno. Nema razloga da vjerujemo da će se nešto promijeniti. Očito se radi o krpanju proračuna, a onda je najlakše udariti po građanima, da oni snose taj trošak, misleći da se to neće čuti ni vidjeti kad se donese uz neke druge važne odluke – istaknuo je Jelušić pa zaključio:

– Postavljam pitanje građanima: je li i jedna uplatnica koju dobivaju duplo poskupjela u zadnje četiri godine? Nije, niti jedna osim one o kojoj odlučuje većina u Vijeću. Mi se toj čestitci nismo pridružili, glasovali smo protiv te odluke!