Prijava

Vaša prijava

Stavljate li jabuku u francusku salatu? Možda biste trebali probati…

[]

Grašak, krumpir, mrkva, kiseli krastavci i majoneza su osnovni sastojci za francusku salatu no ponekad se nađe netko hrabar i u nju stavi – jabuku. Ovaj nekonvencionalni sastojak ipak bih mogao donijeti nešto novo tradicionalnom jelu, a evo i kako.

Nebitno radite li kraljicu blagdanskog stola uz pomoć unaprijed zamrznutog povrća ili sve sami sjeckate i pripremate, svatko sigurno ima neki svoj “štih” kada je francuska salata u pitanju. Dobro poznatim sastojcima netko dodaje jaje, vrhnje, razne začine, a ako dodate i šunku ili meso dobit ćete takozvanu, rusku salatu.

Jabuku kao vaš “sastojak s potpisom” trebali biste razmotriti zbog hrskavosti, kiselosti i svojstvu da reže kroz sve masne sastojke, pogotovo majonezu ili jaja. Ako niste ljubitelj kiselih krastavaca, razmotrite kiselu i tvrdu jabuku kao zamjenu za njih u vašoj salati.

Ipak, nisu sve sorte jabuka prigodne za ovo jelo. Pri odabiru sorte treba najprije uzeti u obzir kako jabuka treba biti što tvrđa, kisela i što izdržljivija, kako ne bi brzo posmeđila i pustila vodu. Preporučujemo da se odlučite za širokodostupnu sortu “Granny Smith”. Ova hrskava, kisela i zelena jabuka, glatke kore, ne smeđi brzo i uz nju ćete lako postići željeni efekt.

Bez obzira koju sortu odabrali imajte na umu da salata s jabukom ne bih trebala predugo stajati. Ako dodajete ovaj sastojak stavite ga u manje količine koje će se pojesti u skorije vrijeme.

Evo i recepta:

– 450 g povrća za francusku salatu

– 60 g kiselih krastavaca

– 2 jabuke

– 1 žličica senfa

– 80 ml kiselog vrhnja

– 90 g majoneze

– sol

– papar

– začini po želji

Priprema

1. Skuhajte unaprijed pripremljeno povrće za francusku salatu i pričekajte da se ohladi.

2. Za to vrijeme nasjeckajte kisele krastavce.

3. Jabuke operite, ogulite i narežite na kockice.

4. U duboku zdjelu stavite kuhano povrće, krastavce, jabuke, vrhnje, senf i majonezu te sve dobro promiješajte.

 

 

 


Frohe Weihnachten!