Prijava

Vaša prijava

Večeras vas kod Pučkog otvorenog učilišta čeka festival “50 Poems for Snow”

[]

Pale su prve pahulje snijega, a Velikogoričane danas čeka najneobičniji festival na svijetu „50 Poems for Snow“.

– Festival je pokrenut još 2012.godine, a specifičan je po tome što se datum održavanja ne zna unaprijed te se u svakom od gradova sudionika festivala održava se na prvi dan snijega i to noću, na otvorenom. Uz nekoliko svojih pjesama, svaki od uključenih pjesnika čita i po jednu pjesmu ili stih autora ili autorice kojem je festival te godine posvećen – pojašnjavaju iz Gradske knjižnice Velika Gorica koja se i ove godine pridružuje ovom festivalu.

Književna prevoditeljica i promotorica lijepe književnosti Romana Perečinec inicijatorica je i moderatorica ovog pjesničkog susreta u Velikoj Gorici već treću godinu za redom.

– Uz podršku Gradske knjižnice Velika Gorica, danas ćemo na prvi snježni dan, poslušati tri osebujna ženska pjesnička glasa, kao i stihove portugalskog pjesnika kojem je festival ove godine posvećen – Fernanda Pessoe – dodaju iz knjižnice te ističu kako je u ovogodišnjem čitanju važno se zvati Ana.

– Na susretu sudjeluju tri pjesničke generacije koje, osim ljubavi prema poeziji i njezinom stvaranju, nose i zajedničko ime – multitalentirana Ana Bundalo, glazbenica, glazbena pedagoginja i lektorica Ana Lovrenčić i nagrađivana pjesnikinja Ana Narandžić, prošlogodišnja dobitnica nagrade Albatros – kažu iz Knjižnice.

Festival je posveta pisanju, čitanju i poeziji, ali i, s obzirom na to da njegovo održavanje ovisi o vremenskim uvjetima, podiže svijest o problematici klimatskih promjena na Zemlji. Festival nema nikakav proračun i sve se organizira kroz počasni rad tj. volonterski. Sve će se održati večeras na platou ispred Pučkog učilišta u 20 sati.