Prijava

Vaša prijava

ŠRU Odra uređuje Robinzonsko naselje na Omladinskom jezeru

[]

Športsko ribolovna udruga Odra, ovih dana, unatoč određenim preprekama uspjela je privesti kraju prvu fazu projekta financiranog od strane Zagrebačke županije za razvoj ribarstva, a riječ je o Robinzonskom naselju na Omladinskom jezeru.

– Završeni su radovi izgradnje kaskade sa sjeverne strane Omladinskog jezera. Tu je napravljena priprema terena odnosno trasa za lakši pristup ribičima za obavljanje sportskoga ribolova. U projektu je definirano da će se izgraditi i sadržaj poput klupa, koševa za smeće, ali i robinzonskih kućica u kojima se možete skloniti od nevremena ili prespavati kada dolazite u višednevni ribolov – prepričava nam predsjednik udruge, Ognjen Cahun te dodaje kako sama kaskada koja je napravljena nije dovršena u potpunosti.

– Čekamo proljeće i ljepše vrijeme kada će se navesti sječeni kamen, a sve kako bi bilo čisto i lakše za održavanje. Samim time otvorili smo to jezero za naše građane i rekreativce ribiče, a godišnje Omladinsko jezero poribljavamo s oko 500 do tisuću kilograma ribe – dodao je Cahun.

Foto: FB ŠRU Odra

No, to nije sve. Sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, Udruga je dužna obilježiti vode kojima upravlja i gospodari. Tako su na nekoliko lokacija postavljene table s informacijama i pravilima ponašanja.

– Uz podršku i suradnju s Gradom Velika Grorica krenuli u postavljanje nadzornih kamera na svim našim vodama. Za sad je Grad nabavio oko 10 kamera, od kojih će neke biti fiksno postavljene na kritične lokacije dok će se druge seliti. Na taj način, nadamo se, stavit ćemo pod kontrolu stvaranje divljih odlagališta s kojima se iz godine u godinu borimo – ističe predsjednik Cahun.

Udruga je sada u fazi postavljanja četiri kamere, a koje će biti postavljene na jezero Ježevo i one će uz jezero, od 0-24 nadzirati i ribičku kućicu.

– Što se tiče pokretnih kamera gledat ćemo da ih postavljamo po našim vodama i vršimo nadzor gdje god smo primijetili da postoji mogućnost za divlje deponije kao i na lokacije gdje su vode zabačenije pa ih teže kontroliramo s patrolnim vozilima naše ribo čuvarske službe – naglasio je Cahun za kraj.

Foto: FB ŠRU Odra

Kroz desetak dana, ŠRU Odra potpisat će i povijesni ugovor s Institutom IRES s kojim će raditi na projektu samoodrživog upravljanja svim vodama u Velikoj Gorici kao i poribljavanja i izgradnje vlastitih resursa za poribljavanje autohtonim sortama koje do sad nisu bili u mogućnosti niti kupiti niti nabaviti.

– Kroz jedan institut i kroz analizu kontrole kvalitete naših voda zapravo bi došli bi do toga da uzgajamo autohtone vrste, a kojima bi potom poribljavali naše vode i kojim bi kontrolirali cijeli ekosustav na našem području – pohvalio se Cahun.