Prijava

Vaša prijava

Sve to je gorička 2021.: Novi gradonačelnik, grad koji buja i rupe na cesti s dobrom svrhom…

[]

Kad se jednom budu listale povijesne knjige, kad neke nove generacije koje dolaze požele doznati kako je život izgledao ovih dana u gradu u kojem žive, u 21. godini 21. stoljeća, naići će na vrlo sadržajne retke. Na opis jedne intrigantne godine u životu grada koji nezaustavljivo buja, na priču u kojoj se isprepliću politika, pandemija, povijesni projekti, sport i zabava. Pa krenimo redom…

Veliki će dio tog teksta biti posvećen čudu zvanom Aglomeracija Velike Gorice. Dugo smo pokušavali poloviti o čemu se to točno radi, iako je riječ o stvari o kojoj se govorilo valjda cijelo desetljeće. Negdje tamo krajem prošle godine i definitivno smo shvatili o koliko se ozbiljnom, ali i opasnom projektu radi, koliki je tu novac u igri, kakve su posljedice moguće ako negdje krene po zlu… Međutim, svim poteškoćama unatoč, radovi su napokon krenuli i u 2021. godini Aglomeracija se i definitivno uselila u naše živote.

Kopanja su krenula na sve strane, zapeti negdje u radovima tijekom vožnje gradskim ulicama postalo je dio svakodnevnice, a podsjetnici da se tu nešto radilo – i da će se još raditi – ostavljeni su nam na nekim lokacijama i u trajno vlasništvo. Podsjetnici u obliku “zakrpanih” cesta, rupa na cestama, nužnih obilazaka, a ima mjesta na kojima su ceste asfaltirane, a možda bi bilo bolje da nisu…

I ljutili su se mnogi, ljute se i dalje, što je zapravo i logično. Radovi na sve strane ometaju svakodnevno funkcioniranje, naravno da nije idealno, no možda je u svemu tome ipak logičnije biti strpljiv. I svjestan o koliko se ovdje velikom i kompliciranom zahvatu radi, koliko je važno da ovo pregrmimo i da dobijemo puno bolje uvjete za život u gradu i okolici. Moglo je sve skupa biti i bolje izvedeno, naravno da je moglo, uvijek može, ali kad jednom sve bude gotovo, generacije koje će čitati ove povijesne retke zapravo će samo zanimati da se – radilo. I kopalo, i zakrpavalo…

Cijelom tom pričom, kao prvi čovjek Grada, rukovodi deseti velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar. Poznato je lice odavno u gradskoj politici, na čelo Grada došao je nakon što je bio pročelnik i zamjenik gradonačelnika, a veliki iskorak dočekao je u 2021. godini. Nekoliko mjeseci prije nego što je navršio 38 godina zasjeo je u fotelju gradonačelnika šestoga grada u Hrvatskoj i time prihvatio veliki izazov. Uhodavao se kao “v.d.”, pa u svibnju dobio izbore u prvome krugu, za nekoliko desetaka glasova izbjegao je drugi krug s Ivom Jelušićem.

Veliki problemi su ga dočekali, ne samo ta ogromna Aglomeracija, već i oni koji traju već godinama, s grijanjem, sa ZET-om… A svakog dana dolaze i novi izazovi. Grad raste, buja u svakom smislu, stambene zgrade niču na svakom koraku, potpuno se mijenja vizura grada, pa će nove generacije u čitanju ovih redaka sa sjetom gledati u, recimo, fotografije prazne livade uz cestu prema crkvi Sv. Petra i Pavla, ili ulaska u Rakarje u zelenilu, bez trgovačkih centara, kako je to nekad bilo… Od 2021., od godine građevinskog “booma”, više nije.

I sve to, naravno, događa se usred naizgled beskonačne borbe s koronom, iako smo toliko željeli vjerovati da će pandemija ostati zarobljena u onoj ružnoj, potresnoj 2020. Utječe nam i to na živote, društvena događanja stalno “štekaju”, a testiranja, cijepljenja i samoizlacije na trenutke i ubijaju volju za životom… I ne bi se moglo dogoditi ništa bolje od toga da pandemiju barem “zaključamo” u 2021. godini, pa makar je pamtili samo i jedino po tome.

A nećemo. Jer bit će možda negdje zapisano, iako se to u ovom trenutku možda ne čini toliko važnim, i da je ovo godina u kojoj je Velika Gorica dobila svoj skatepark. Najveći u Hrvatskoj, zanimljivo osmišljen i napravljen, brzo je postao okupljalište ogromnog broja velikogoričke djece. Dogodi li se i dogradnja cijelog tog dijela, mogla bi se ova lokacijama u godinama pred nama pretvoriti u ozbiljno okupljalište mlađih generacija, kojima takvih sadržaja uvijek nedostaje. A mladih će – zaključili ste iz one priče o građevinskom “boomu” – biti sve više.

I s tim je možda i najbolje ići prema zaključku ove priče. Velika Gorica, baš kao i svaki drugi grad, ima svoje poteškoće i probleme koje putem treba riješavati, ali Velika Gorica je na dobrom kursu. Okreće se mladima, novim obiteljima, grade se vrtići, možda će i škole, a sve to stane u godinu koja će završiti za nešto više od 24 sata. U goričku godinu mladosti i budućnosti.

I poželjet ćemo još samo da one koje slijede budu još bolje, još uspješnije. S manje rupa na cesti, s još boljom kvalitetom života, s još više sadržaja, s još jačim gospodarstvom. Jer to je logičan put za ovaj i ovakav grad.