Prijava

Vaša prijava

Volonteri Kumičića kupili dvije kravice koje će prehranjivati djecu u Tanzaniji, a nazvali ih Štefica i Gorica

[]

Skoro 14 tisuća kuna prikupili su mali volonteri Volonterskog kluba Osnovne škole Eugen Kumičić, za kupnju krave u Tanzaniji koju će pokloniti školi De Paul u gradu Mbinga u Tanzaniji.

– Prikupili smo 13 960 kuna, što je dovoljno za kupnju dvije krave i proširenje štalice. Inače, svi učenici te škole boluju od HIV-a, a zdrava prehrana im je izrazito važna kako bi lijekovi djelovali. Krave će kupiti brat Leopold koji je voditelj škole, a izrazio je veliku zahvalnost i sreću zbog donacije jer krave su u Tanzaniji vrlo skupe, ali vrlo cijenjene i važne radi mlijeka koje je dostupno jedino na ovaj način – istaknuli su iz OŠ Eugena Kumičića.

Foto: OŠ Eugen Kumičić

Riječ je o posebnoj vrsti krava koje su navikle na klimatske uvjete koji vladaju u Tanzaniji i daju do 15 litara mlijeka.

– Klima u Tanzaniji nije toliko vruća kao u nekim drugim dijelovima Afrike, tako da ima dovoljno zelenila koje služi kravama kao hrana. Za razliku od naših krava, one imaju grbu na leđima u koju pohranjuju masti i njihovo mlijeko je vrlo bogato mliječnim mastima. O kravama će se brinuti brat Leopold i časne te zaduženi djelatnici škole, ali pomagat će i djeca koja su u Tanzaniji naučena raditi sve poslove već od vrtićke dobi o čemu su naši učenici imali priliku čuti kroz predavanja i prezentacije volonterki Udruge RAFIKI – pojasnili su iz škole te zahvalili svima koji su sudjelovali u akciji i podržali je od samog početka.

– Bilo je iznimno zadovoljstvo gledati koliko su se učenici, ali i djelatnici, roditelji, čak i bake i djedovi, naše škole angažirali i svakodnevno informirali o tijeku akcije i saživjeli s njom. Učenici su čak inicirali i biranje imena za krave. Tako da će imena Štefica i Gorica odzvanjati i u Tanzaniji – poručili su.