Prijava

Vaša prijava

Ispod stubišta u Galeriji Galženica nalazi se mali kreativni dječji kutak

[]

Na inicijativu velikogoričke arhitektice Kristine Vujice, a u sklopu aktualne izložbe o stanovanju u Velikoj Gorici, dizajnerica Ivana Reić, ispod stubišta galerije osmislila je mali dječji kutak za odmor, igru, razonodu, crtanje, kreativnost, slobodu… inspiriran riječima arhitekta Stjepana Planića i njegovim promišljanjem kulture stanovanja:

– Naročito mi je drago da sam pojam sobe za dijete jako izdvojio jer se obično znalo reći: ‘Pa dobro, pa on može spavati u blagovaonici.’ Ja sam rekao ne. Ne, u mojim novim zgradama dijete će dobiti makar najmanju kabinu. Cijela velika briga i težnja da se stvori bolji život čovjeka u domu i radionici u načelu nije rješiva ako svako dijete ne dobije ako ne sobu, onda bar kabinu kao u spavaćim kolima, ali opet ne s krevetima jedan iznad drugoga, nego samo za sebe tako da se može u miru posvetiti zadaćama i učenju. Takva kabina za dijete osim učenja i studiranja rješava stvaranje osobnosti… (Stjepan Planić, Zagreb, listopad 1980.)

Dječji kutak u Galeriji Galženica – foto: FB Galerija Galženica

– Jako nam je drago da je ovaj mali dječji kutak inspiriran Planićem zaživio, da ga djeca rado koriste i da su ga instinktivno ”prisvojili”, a primijetili smo da se u njega rado zavlače i odrasli prilikom posjeta galeriji. Iako je trebao biti samo privremena instalacija u prostoru, odlučili smo ga zadržati još neko vrijeme kao neformalni prostor unutar izložbenog, gdje djeca mogu šarati po zidovima, kreativno se izražavati, crtati, učiti, družiti se… – istaknuli su iz Galerije Galženica.

Dječji kutak u Galeriji Galženica – foto: FB Galerija Galženica