Prijava

Vaša prijava

Zatvorena financijska konstrukcija za izgradnju crkve u Kravarskom

[]

Radovi na izgradnji nove zgrade crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, simbolu stradanja ovog kraja uslijed razornog petrinjskog potresa, bit će gotovi u siječnju 2023. godine. Sredstva za gradnju osigurala je Zagrebačka županija putem javnog poziva, a na taj način u cijelosti je zatvorena financijska konstrukcija za gradnju nove crkve čiji se troškovi procjenjuju na 10,7 milijuna kuna.

– Na naše zadovoljstvo uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju za izgradnju crkve u Kravarskom. No, s obzirom da su unazad nekoliko mjeseci cijene otišle gore, nadamo se da će iznos koji smo dobili od Zagrebačke županije biti dostatan. Kada smo počinjali s izgradnjom, za stabilizaciju i bušenje pilota, dobili smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 500 tisuća kuna. Isto tako dobili smo i donaciju od 500 tisuća kuna od Varaždinske biskupije, a prikupljeno je i 500 tisuća kuna donacija od tvrtki i obrtnika koji će se utrošiti na unutarnje opremanje crkve – rekao nam je načelnik općine, Vlado Kolarec.

Podsjetimo kako se nova zgrada crkve gradi po uzoru na potresom uništenu ckvu.

– Naša crkva nalazi se u svim našim povijesnim knjigama, pa i u samom grbu Općine, jedino će biti površinom 10% veća zbog jačih temelja te će novi toranj biti izgrađen po uzoru na onaj koji je bombardiran i srušen u Drugom svjetskog ratu – rekao je Kolarec.

Foto: Zagrebačka županija

Koliko ponovna izgradnja crkve znači vjernicima ovog kraja rekao je župnik Siniša Blatarić.

– Župljani se trenutačno okupljaju u privremenom bogoslužnom prostoru, a život župe nakon pandemije i potresa polako se vraća u normalu – kazao je Blatarić uz zahvalu svima koji su pomogli Župi u ovim teškim trenucima.

Inače, na području Kravarskog ukupno je oštećeno oko 580 objekata, od kojih njih 10-ak, mahom stambeni objekti, čekaju rušenje.

– Bitna je činjenica i da je krenula izgradnja prve kuće u Kravarskom, a trenutno se rade temelji za novu zamjensku kuću. Još imamo sedam obitelji koje žive u kontejnerima, ali očekujemo da će za koji mjesec i na tim objektima krenuti izgradnja zamjenskih kuća. Do sada je sanirano 25 kuća sa zelenom naljepnicom – naglasio je Kolarec.

Iz Općine Kravarsko od županije još očekuju sredstva od 2 milijuna kuna za obnovu Društvenog doma Kravarsko te oko milijun kuna za ostale stradale društvene objekte.

 

Objava Zatvorena financijska konstrukcija za izgradnju crkve u Kravarskom pojavila se prvi puta na cityportal.hr.