Prijava

Vaša prijava

Festival znanosti prvi put stiže u Veliku Goricu

[]

Festival znanosti na svojim mrežnim stranicama prvi put u 19 godina postojanja ima poveznicu i na naš grad! Zahvaljujući inicijativi Veleučilišta Velika Gorica, od 2. do 7. svibnja, pridružujemo se brojnim gradovima koji sudjeluju u ovoj popularnoj manifestaciji s ciljem popularizacije znanosti.

– Bila mi je želja da se i mi kao grad sa visokoškolskom institucijom uključimo u ovu manifestaciju i da i ubuduće budemo sudionici. Ideja se rodila prošle godine, a nakon tri mjeseca intenzivne organizacije pripremili smo doista raznolik i zanimljiv program s ukupno 45 događanja. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je Život, pa ćemo kroz različite aktivnosti stvarno imati priliku puno toga vidjeti i naučiti –  otkriva koordinatorica događanja za Veliku Goricu, izv.prof.dr.sc. Sanja Kalambura.

Foto: Festival znanosti počinje u ponedjeljak, 2.svibnja, predavanjima i atraktivnim prezentacijama na Veleučilištu VG/cityportal

Velika Gorica će na Festivalu znanosti sudjelovati brojnim zanimljivim predavanjima, izložbama, radionicama, pokaznim vježbama, koje su, uz podršku gradske uprave, pripremili Veleučilište Velika Gorica, sve velikogoričke srednje škole – gimnazija, strukovna, ekonomska i zrakoplovna, Muzej Turopolja, te Turistička zajednica grada Velika Gorica.

– Program Festivala znanosti kreće u ponedjeljak, 2.svibnja, na Veleučilištu Velika Gorica. Imat ćemo niz predavanja, interesantnih vježbi, poveznice modernih tehnologija i onoga što život znači, prezentaciju  električnih vozila, nove tehnologije u zrakoplovstvu, korištenje dronova u kriznim situacijama..Bit će to na neki način i dan otvorenih vrata naše ustanove, jako dobra prilika da se i neki budući studenti, ali i svi građani upoznaju s našim Veleučilištem – najavljuje.

Foto: Bogat i atraktivan program pripremaju i velikogorički srednjoškolci

Najbogatiji program nas očekuje u petak, 6.svibnja, na platou ispred Srednjoškolskog centra.

– Svaka srednja škola priprema različite aktivnosti iz svog područja. Bit će tu puno aktivnosti, od fizike, kriptografije, glazbe, robotike. Bit će mjerenja antropoloških karakteristika učenika, prikazat će kako se nekad živjelo u Turopolju, strukovna će imati demonstraciju flambiranih palačinki, vjerujem kako će biti i degustacije. Bit će tu i predavanje o uvođenju eura, zelenoj ekonomiji..Atraktivnim programom predstavit će se zrakoplovna škola, koja će predstaviti AeroDron, bit će puno toga zanimljivoga za sve – ističe koordinatorica programa.

Turistička zajednica priprema kostimiranu šetnju kroz grad, a Muzej Turopolja će vam predstaviti program pod nazivom ‘Korak u prošlost’.

– Obilježavamo i niz prigodnih obljetnica s područja znanosti, a upravo tema ovogodišnjeg festivala koja je dovoljno široka nam je i omogućila kreiranje raznolikog, zanimljivog i zabavnog programa, širokoj publici zanimljivim temama. Svatko će pronaći nešto za sebe iz područja svog interesa. Vjerujem da će nas i vrijeme poslužiti, ali za svaki slučaj sva događanja su predviđena da se mogu odvijati i u zatvorenom prostoru – završno nam je rekla koordinatorica festivalskih događanja za Veliku Goricu, izv.prof.dr.sc. Sanja Kalambura.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Organizatori su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Program Festivala znanosti možete pronaći ovdje.

Objava Festival znanosti prvi put stiže u Veliku Goricu pojavila se prvi puta na cityportal.hr.