Prijava

Vaša prijava

VIDEO Od jeseni u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica dva nova zanimanja

['hotnews', 'miroslav antolčić', 'Srednja strukovna škola Velika Gorica', 'UPISI']

Bliži se kraju još jedna školska godina, a osmaši će se naći na prekretnici života. Morat će odlučiti u kojem će smjeru ići njihovo školovanje i što će upisati. Od nove školske godine, u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica na popisu zanimanja, naći će se i dva nova.

– S obzirom na to da je naša škola nositelj projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu Industrija 4.0, polako se prilagođavamo tržištu i od nove školske godine nudimo zanimanje strojarski računalni tehničar kao četverogodišnji program obrazovanja i CNC operater/operaterka trogodišnji program – istaknuo je ravnatelj škole, Miroslav Antolčić.

Uz dva nova programa, učenici će tako u ovoj goričkoj strukovnoj školi moći birati između još 10 zanimanja. Prednost strukovnih zanimanja je ta što su sve traženija na tržištu rada, pa će po završetku svog trogodišnjeg ili četverogodišnjeg školovanja, vrlo vjerojatno pronaći posao.

– Kod četverogodišnjih zanimanja, kod tehničara to su područja nakon kojih učenici imaju široku pletu znanja i veliku mogućnost pronalaska radnih mjesta. Mogu raditi na poziciji voditelja u strojarskim postrojenjima, alatnim strojevima, tvornicama i industriji, dok kod trogodišnjih zanimanja učenici su pripremljeni za čitanje nacrta do izrade obradaka i elemenata na numerički upravljanim strojevima, stojnim alatima, održavanje istih i rad na tom području – pojasnio nam je ravnatelj Antolčić.

Dva nova zanimanja, u ovoj će školi zamijeniti dva stara. U ponudi više neće biti automehaničar i tehničar za vozila i vozna sredstva, ali djeca koja bi htjela upisati ta zanimanja mogu upisati za automehatroničara ili strojarskog računalnog tehničar.

Potvrda da se bez struke ne može, pokazale su i ove dvije pandemijske godine. Dok su neki dijelovi u društvu kompletno stali, struka je i dalje radila te bez nje nismo mogli.

– I dalje se svijet i život morao razvijati  i funkcionirati, a struka je tu pokazala svoju snagu, probitačnost i neophodnost u današnjem društvu. Tako da polako, ali sigurno interes za strukovna zanimanja raste, a radi se i na sve većoj promociji. Na kraju krajeva, nakon strukovnih škola vi imate siguran kruh u rukama i na neki način siguran posao – naglasio je ravnatelj.

Srednja strukovna škola Velika Gorica ove će godine upisati osam razrednih odjela i 192 učenika u četiri obrazovna sektora – strojarstvo, elektrotehnika, ugostiteljstvo i osobne usluge.

– Na stranicama škole i u samoj školi učenici i roditelji mogu dobiti sve potrebne informacije ako žele upisati neko od zanimanja koja nudimo. Moram spomenuti da su najveći uspjesi kod onih učenika koji ono što rade, rade s ljubavlju i koji pronađu neko svoje područje koje ih zanima – zaključio je Antolčić.

The post VIDEO Od jeseni u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica dva nova zanimanja appeared first on cityportal.hr.