Prijava

Vaša prijava

Otvorenjem izložbe ”Graditeljski odjeci Translajtanije” počinju Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici

['dani mađarske kulture', 'izložba', 'POUVG']

Otvaranjem izložbe ”Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu” i službeno počinju Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici.

Izložba je nastala je u sklopu bilateralnog znanstvenog projekta „Arhitektonski susreti Hrvatske i Mađarske: Modaliteti strukovne razmjene znanja, 1900.–1945.“, a realizirana je u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i Instituta za povijest umjetnosti. Autor i kustos izložbe je Boris Dundović.

Henrik Böhm, Trgovački kasino u Čakovcu, 1903. – 1904., foto Boris Dundović

Izložba se temelji na autorovom višegodišnjem znanstvenom istraživanju mađarsko-hrvatskih kulturnih veza i njihovoga odjeka u izgrađenom okolišu. Vremenski okvir izložbe ujedno je i umjetnička sinteza osam stoljeća dugog bliskog monarhijskoga suživota mađarske i hrvatske kulture, koji je upravo u nagodbenom razdoblju Austro-Ugarske doživio svoj vrhunac. U sklopu Dana mađarske kulture 2022. godine, ovom izložbom predstavit će se bogato naslijeđe ugarske arhitekture na našem tlu, ali i učiniti doprinos razumijevanju snažne baštinske isprepletenosti dvaju naroda.

Flóris Korb i Kálmán Giergl, Umjetnički paviljon u Zagrebu, 1895. – 1896

Otvorenje izložbe je sutra u 19 sati u Izložbenom prostoru Pučkog učilišta, a za posjetitelje će biti otvorena do 2. lipnja.

 

The post Otvorenjem izložbe ”Graditeljski odjeci Translajtanije” počinju Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici appeared first on cityportal.hr.