Prijava

Vaša prijava

Solarni grad: Na 22 goričke zgrade javne namjene niknut će sunčane elektrane

['grad velika gorica', 'hotnews', 'sunčane elektrane']

Gradonačelniku Krešimiru Ačkaru, danas je uručen ugovor o sufinanciranju postavljanja  sunčanih elektrana na 22 zgrade javne namjene na području Velike Gorice. Ukupna vrijednost projekta je 654 tisuće eura, a kroz 81% sufinanciranja Grad Velika Gorica je dobio 533 tisuće eura.

Inicijativa za postavljanje sunčanih elektrana na krovovima javnih zgrada u Velikoj Gorici započela je izradom aplikacije ”Velika Gorica Solarni grad” u prosincu 2016. godine u sklopu projekta Solarno mapiranje Velike Gorice. Putem navedene aplikacije prikazani su potencijali korištenja sunčanih elektrana na velikogoričkim krovovima višestambenih zgrada u urbanom centralnom naselju Velike Gorice te javnih zgrada na cijelom administrativnom području Grada. Nakon provedenih analiza, u veljači 2021. godine puštena u rad prva sunčana elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na krovu OŠ Novo Čiče.

Cilj projekta „Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE“ je korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije u javnim zgradama u Gradu te na taj način promovirati korištenje obnovljivih izvora energije i time započeti tranziciju grada u smjeru ugljične neutralnosti kroz podizanje razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije.

Sunčane elektrane za proizvodnju električne energije iz energije sunca bit će postavljene su na 22 javne zgrade na administrativnom području Grada Velika Gorica – osnovnim školama, dječjim vrtićima, društvenim domovima, sportskim objektima… kako bi sva područja bila jednako zastupljena neovisno radi li se o objektima u centralnom naselju ili su ona u ruralnim područjima grada. U sklopu projekta posebna pažnja posvetiti će se promidžbi obnovljivih izvora energije kod mladih građana (vrtićke i školske dobi) s obzirom da će oni na primjeru zgrade u kojoj borave svakodnevno moći povezati teoriju s praksom. Provedbom ovog projekta iskorišteni su potencijali velike većine zgrada u vlasništvu Grada Velika Gorica kod kojih postoji krovna površina povoljne orijentacije te gdje je krovište u zadovoljavajućem građevinskom stanju.

Postavljanjem sunčanih elektrana na zgradama u projektu, Grad odbrojava objekte na putu prema krajnjem cilju solarizacije svih objekata u svom vlasništvu, s obzirom da ostaju samo one zgrade koje su predviđene za provedbu energetske obnove u narednom razdoblju te na kojima je potrebno ojačati krovnu konstrukcija, od tuda i ideja za naziv projekta – COUNTDOWN / ODBROJAVNJE.

The post Solarni grad: Na 22 goričke zgrade javne namjene niknut će sunčane elektrane appeared first on cityportal.hr.