Prijava

Vaša prijava

Turopoljski dijalekt na HTV-u: Učitelji, umjetnici, Buševčani i Mraclinci predstavili naš kraj

['hotnews', 'matica hrvatska ogranak velika gorica']

Iz velikogoričkog ogranka Matice Hrvatske priopćenjem su otkrili kako je naš kraj u posljednje vrijeme bio kulisa za televizijsku emisiju koja se bavi jezikom, u ovom slučaju turopoljskim dijalektom.

“Emisija o jezikoslovlju, “Bilješke o jeziku”, koju možete pratiti srijedom na trećem programu HRT, početkom lipnja snimala se diljem Turopolja. Turopoljski dijalekt, koji objedinjuje turopoljske govore, razlog je dolaska TV ekipe pod vodstvom urednice Marije Vuković Siriščević.

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici je 2014. godine uputio Ministarstvu kulture RH prijedlog da zaštiti Turopoljski dijalekt kao nematerijalno kulturno dobro, te je on od 2017.god., kao što je poznato, na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Gdje se Turopolje nalazi u geografskom smislu, kako se danas govori u Turopolju, na koji način se čuva i njeguje ta odrednica identiteta autohtonog stanovništva – o svemu tome su govorili predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, udruge umjetnika Spark Velika Gorica, KUD-a Dučec iz Mraclina, Ogranka seljačke sloge iz Buševca i Kluba umirovljenih učitelja KUŠ Velika Gorica.

Brojne su lokacije snimljene u ta dva dana: od stare drvene kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici, starog grada Lukavca, prekrasnih mraclinskih čardaka koji još uvijek služe svojim vlasnicima za stanovanje, tradicijske okućnice etno zadruge Buševec koju su Ogrankaši seljačke sloge Buševec također zaštitili kao kulturno dobro, šume Turopoljskog luga, drvenog mosta preko rijeke Odre – pa do Muzeja Turopolja i Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

Snimljeni materijal je za emisiju potrebno montirati, a na upit u kojem terminu će biti prikazivana na televiziji, urednica nam je kazala da to možemo očekivati početkom rujna ove godine.

Preostaje nam pričekati kako bi vidjeli što je kamera zabilježila o našem turopoljskom dijalektu i dragom nam kraju – ravnom Turopolju”, stoji u priopćenju.

The post Turopoljski dijalekt na HTV-u: Učitelji, umjetnici, Buševčani i Mraclinci predstavili naš kraj appeared first on cityportal.hr.