Prijava

Vaša prijava

PUZ: Zagrebačka županija i dalje najsigurnija županija u Hrvatskoj

['izvješće o stanju sigurnosti', 'Policijska uprava zagrebačka', 'skupština zagrebačke županije', 'ZAGREBAČKA ŽUPANIJA']

Na 6. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić predstavio je Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2021. godini, koje je jednoglasno prihvaćeno.

Načelnik Rašić u svom izlaganju istaknuo je najbitnije sigurnosne pokazatelje za 2021. godinu i naglasio da su zadnje dvije godine bile jedne od najizazovnijih godina za sve djelatnike policijske uprave zagrebačke, ali da su i u takvim uvjetima rada sve zadaće uspješno odrađene na zadovoljstvo svih građana.

Nakon detaljne analize svih sigurnosnih pokazatelja u 2021. godini, procijenjeno je da je opće stanje sigurnosti na području Zagrebačke županije povoljno i dobro.

– Stopa kriminaliteta na području županije iznosila 850 kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika što u usporedbi od 1.395 evidentiranih kaznenih djela na području Republike Hrvatske, Zagrebačku županiju svrstava u jednu od najsigurnijih županija u Republici Hrvatskoj. Iako je evidentiran blagi porast ukupnog kriminaliteta za 2,7 posto to nije utjecalo na opće stanje sigurnosti, a dok je učinkovitost policije u rješavanju kaznenih djela bila bolja u odnosu na 2020. godinu i to za 2,8 posto, i iznosila je 69 posto – istaknuo je načelnik Rašić.

Kad se govori o općem kriminalitetu koji je najmasovniji, isti je bio u blagom porastu i to za 1,5 posto

– U domeni općeg kriminaliteta naglašeno je da nije bilo evidentirano niti jedno ubojstvo, a dok je evidentirano 6 pokušaja i sva su riješena. Isto tako manje je evidentiranih kaznenih djela razbojništava, teških krađa i krađa odnosno manje je kaznenih djela protiv imovine za 4,4 posto u odnosu na 2020. godinu – dodao je Rašić.

Također je posebno istaknuto da je manje provalnih krađa u domove za gotovo 17,6 posto što je posebno važno za subjektivni osjećaj sigurnosti građana. Kada je u pitanju tamna brojka kriminaliteta naglasak je stavljen da je kao i prethodnih godina jedan od prioriteta u radu bila borba protiv organiziranog i gospodarskog kriminaliteta kao i kriminaliteta droga, gdje je posebno izdvojena zapljena droga, koja je bila veća 35,8 posto odnosno ukupno 201 zapljena.

U pogledu stanja sigurnosti u cestovnom prometu evidentirano je više prometnih nesreća za 12 posto kao i broj smrtno stradalih za 4 osobe više nego 2020. godine, uz naglasak da su sva kaznena djela u cestovnom prometu riješena.

 

The post PUZ: Zagrebačka županija i dalje najsigurnija županija u Hrvatskoj appeared first on cityportal.hr.