Prijava

Vaša prijava

Dan darivatelja krvi: Predsjednik Milanović odlikovao trojicu Velikogoričana

['crveni križ', 'hotnews', 'Renata Deak', 'Svjestki dan darivatelja krvi']

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi ravnateljica velikogoričkog Crvenog križa, Renata Deak, uputila je čestitke i veliku zahvalu svim darivateljima s područja našeg grada.

– To je čin solidarnosti, jer kad nekome darujete krv spašavate život i stoga veliko hvala svim našim darovateljima. Povodom današnjeg dana predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, uručit će odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene, dobrovoljnim darivateljima krvi u 2019. godini.  Među njima su i trojica Velikogoričana, Vjekoslav Borković, Marin Martinjak i Ismet Sulejmanagić  – rekla nam je Deak.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske /Tomislav Bušljeta, Dario Andrišek

Ističe kako u Velikoj Gorici imamo veliki broj redovitih darivatelja krvi, uključeno je i dosta mladih, a u ovoj godini se uključilo i 59 novih darivatelja, te je dosad prikupljeno 1530 doza.

– Krv i krvni pripravci bitni su resursi za učinkovito liječenje bolesnika. Potreba za krvi je univerzalna, ali pristup svima onima kojima je potrebna – nije. Kako bi se omogućilo da svi kojima treba transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, svaka zemlja treba imati dobrovoljne neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv – ističe ravnateljica gradskog Crvenog križa.

Ovaj nesebičan čin solidarnosti bitan je za učinkovito liječenje žena koje pate od krvarenja povezanog s trudnoćom i porođajem, za djecu koja pate od teške anemije zbog malarije i pothranjenosti, bolesnicima s poremećajima krvi i koštane srži, nasljednim poremećajima hemoglobina i stanjima imunološkog nedostatka, žrtvama traume, hitne slučajeve, katastrofe i nesreće, kao i za pacijente koji se podvrgavaju naprednim medicinskim i kirurškim zahvatima.

Stiže nam turistička sezona, tijekom koje su povećane potrebe za krvlju i krvnim pripravcima, pa ravnateljica Deak najavljuju nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi, koje će se održati 27., 28. i 29.lipnja u prostorijama gradskog Crvenog križa u Cvjetnom naselju.

 

The post Dan darivatelja krvi: Predsjednik Milanović odlikovao trojicu Velikogoričana appeared first on cityportal.hr.