Prijava

Vaša prijava

Benzin pada, dizel raste – izjednačavaju se cijene na autocestama i izvan njih

['CIJENE GORIVA', 'energija', 'hotnews', 'plin', 'vlada']

U ponoć istječe mjera zamrzavanja cijena goriva, a o daljnjim potezima Vlada je odlučila na telefonskoj sjednici. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nakon sjednice Vlade izvijestio je da će cijena litre benzina iduća dva tjedna biti 13,02 kune, odnosno bit će smanjena s 13,5 kuna, dok će cijena litre dizela s 13,08 narasti na 13,43 kune, javlja HRT.

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluku o najvišim cijenama naftnih derivata u sljedeća dva tjedna.

– Ukinuli smo administrativno ograničenje maloprodajnih cijena i ograničenje veleprodajne cijene. U protekla dva tjedna došlo je do smanjenja cijena na mediteranskom tržištu pa će tako od sljedećeg tjedna cijena benzina iznositi 13,02 kune, što je smanjenje s 13,5 kuna, dok će cijena dizela s 13,08 narasti na 13,43 kune, rekao je ministar Filipović.

plinske boce

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Naglasio je da će se izjednačiti cijene na autocestama i izvan njih, a u iduća dva tjedna cijena plavog dizela ograničit će na 9,45 kuna.

Ministar je također rekao kako Hrvatska ima dostatne količine plina za sigurnost opskrbe, jer godišnja potrošnja doseže 2,9 milijardi prostornih metara, dok je kapacitet krčkog LNG-a je također 2,9 milijardi prostornih metara, a skladišta Okoli 430 milijuna.

Na pitanje priprema li Hrvatska štednju energije po uzoru na neke države EU, naveo je da će i Vlada napraviti plan koji se odnosi na preporuke i uštede, da se po tom pitanju čeka službeni dokument EK koji će biti objavljen za dan, dva. Dodao je da će se sigurno izaći s preporukama prema građanima i poduzetnicima.

The post Benzin pada, dizel raste – izjednačavaju se cijene na autocestama i izvan njih appeared first on cityportal.hr.