Prijava

Vaša prijava

Doznajte kojih je to 12 životnih zadataka morao izvršiti Heraklo

['heraklo', 'POUVG', 'predavanje']

Kreće nova sezona predavanja u Pučkom otvorenom učilištu. Sezonu će tako otvoriti predavanje o najslavnijem heroju antičkog svijeta Heraklu.

Predavačica Ivančica Krivdić iz Nove akropole, pričat će mit priču o tome kako je Heraklo po nalogu bogova za mikenskog kralja morao izvršiti 12 teških zadataka: pobijediti nemejskoga lava, smaknuti zmijoliku Hidru, uloviti erimantskoga vepra, uhvatiti brzonogu kerinejsku košutu, rastjerati čudovišne stimfalske ptice, očistiti ogromne Augijeve štale, dovesti kretskoga bika, uhvatiti Diomedove konje, pribaviti pojas amazonske kraljice, oteti divu Gerionu stada goveda i, na kraju, izvući iz Podzemnog svijeta psa Kerbera i donijeti zlatne jabuke iz vrta Hesperida. Osim toga, sudjelovao je u pohodu Argonauta, oslobodio je Prometeja i izveo mnogo drugih pothvata. No, iza fantastičnih avantura i junačkih podviga skriva se nešto mnogo dublje.

Sve prepreke, sva iskušenja, svi zadaci koji se postavljaju pred heroja Herakla, kao i sve pobjede, simbolička su slika onoga što treba ostvariti svaki čovjek da bi upoznao i ostvario samoga sebe. Predavanje je sutra u 18 sati u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta. Ulaz je besplatan.

 

The post Doznajte kojih je to 12 životnih zadataka morao izvršiti Heraklo appeared first on cityportal.hr.