Prijava

Vaša prijava

Matičin četvrtak donosi predstavljanje knjige “Po dragomu kraju”

['knjižnica galženica', 'Matičin četvrtak', 'organak matice hrvatske u velikoj gorici', 'po dragom kraju']

U sklopu 273.Matičina četvrtka biti će predstavljena poetska fotomonografija “Po dragom kraju”, autora Marijana Grakalića i Zorana Osrečaka. Naslov knjige preuzet je iz istoimene zbirke pjesama Dragutina Domjanića „Po dragomu kraju“ koja je tiskana davne 1933. godine. I upravo to jest posveta kulturi i baštini zelinskog kraja.

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije. Naime, Grakalić je u sažetim formama sublimirao doživljaj kraja, prolaznosti, memento mori, sve sutone i bljeskove zelinskog kraja, dok je Osrečak svojim objektivom pružio nimalo tipičnu sliku kraja. Umjesto raskošnih fotografija koje bi nudile ornamente i prikazivale kićenost svagdana, Osrečak se odlučio za crno bijele fotografije koje bilježe slike polja, napuštene kuće, kurije, crkve, mlinove, jezera, vinograde. Zanimljivo je da na fotografijama nema ljudi, već je sve posvećeno prirodi, te povijesnosti prirode i kraja, jer se protok vremena vidi i osjeća i u poeziji i na fotografijama.

Ako niste u prilici pogledati predstavljanje uživo koje će biti u Knjižnici Galženica u četvrtak u 19:30 sati, snimka će biti dostupna putem mrežne stranice Ogranka www.matica-gorica.hr.

 

 

The post Matičin četvrtak donosi predstavljanje knjige “Po dragomu kraju” appeared first on cityportal.hr.


Trener Vladimir Krstić poziva navijače