Prijava

Vaša prijava

153.brigada: Priča o hrabrosti i patnji, priča o tome kako se voli domovina

['153. brigada Hrvatske Vojske', 'hotnews', 'IVAN ZAGORAC', 'Krešimir Ačkar', 'vojarna velika buna']

U spomen-parku 153. brigade HV-a u Velikoj Buni obilježena je 31. godišnjica osnutka ove ratne postrojbe. Ivan Zagorac, predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade, rekao je tom prigodom da je priča o ovoj ratnoj postrojbi i Domovinskom ratu „priča o hrabrosti, patnji i umiranju, priča o tome kako se voli domovina kada ste joj najpotrebniji“.

– Formirana 3. listopada 1991., kao 10. brigada teritorijalne obrane, ova je postrojba bila prva oružana slila koja je spriječila napredovanje neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. U prosincu 1991. preimenovana je u 153. brigadu i borbeno je djelovala do kraja Domovinskog rata – podsjetio je Zagorac.
Kroz brigadu je prošlo 5818 branitelja, a 72 su poginula.

– Svima nam je zadaća čuvati i širiti povijesnu istinu o Domovinskom ratu – poručio je Zagorac.

153 brigada 031022 autor fotografije drazen kopac1

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Ervin Kolarec koji je rekao da se posebno treba sjećati junaka koju su dali život za Domovinu.

– Hrvatski branitelji bili su važan stup društva u ratno vrijeme, a važan su i danas, u mirnodopsko vrijeme, i stoga će uvijek imati podršku Zagrebačke županije – rekao je Kolarec.

U ime ministra unutarnjih poslova obilježavanju je prisustvovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut rekavši da je velikogorička ratna brigada stajala uz bok gardijskih brigada.

– Jedna je to od brigada koja je ostala najduže mobilizirana, koja se pokazala i u “Oluji”, ali i u obrani granica nakon “Oluje”. Ratni put ove brigade treba se stalno ponavljati, opisivati i o njemu govoriti – poručio je Trut.

Domovinski rat temelj je moderne hrvatske države, poručio je Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH.

– Često govorimo o našim velikim postrojbama, a nekada malo zanemarujemo neke druge velike, hrabre i časne postrojbe poput 153.brigade, postrojbi koje su na svojim ramenima, trudu, krvi i muci svojih pripadnika, iznjele vrlo velik dio Domovinskog rata. Postrojbe koje su nam omogućile ovo što imamo danas, a imamo jako puno – istaknuo je Janović.

153 brigada 031022 autor fotografije drazen kopac

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

Na tu 1991.godinu osvrnuo se i gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je tamo bio i u ime predsjednika Sabora.

– Nikada neću zaboraviti taj Božić bez tate i mogu samo zamisliti i staviti se u poziciju vas koji ste ipak doživjeli ono što niste željeli, da se vaši nisu vratili doma. Renault 4 staje ispred kuće, mobilizacija je, otac odlazi, tada nije bilo mobitela, interneta, telefona. Nakon dva tjedna, otac se pojavljuje na kućnom pragu sretan što je živ i zdrav, zajedno s nama – prepričava gradonačelnik te dodaje kako su to proživljavale obitelji svakog pripadnika 153.brigade.

– Velikogorička brigada svoj obol u Domovinskome ratu dala „od istoka do Dubrovnika kao i čuvanjem Hrvatske na braniku prema Bosni, pa i u samoj Bosni – dodao je gradonačelnik.

U sklopu proslave položeni su vijenci ispred spomen-obilježja Golubica u Velikoj Gorici i spomenika poginulim pripadnicima 153. brigade u vojarni “Satnik Josip Zidar” u Velikoj Buni.

153.brigada

Golubica

The post 153.brigada: Priča o hrabrosti i patnji, priča o tome kako se voli domovina appeared first on cityportal.hr.