Prijava

Vaša prijava

Zbog jednog pisca i jednog sveca: Danas je Svjetski dan zaštite životinja…

['hotnews', 'SIGURNA KUĆICA', 'svjetski dan zaštite životinja']

Njemački pisac Heinrich Zimmermann organizirao je 4. listopada 1925. priredbu u čast prava životinja u Berlinskoj dvorani sportova. Već godinu prije predlagao je da se jedan dan u godini odabere za Svjetski dan životinja, ali u tom trenutku nije znao što očekivati od skupa.

Na kraju, u dvorani se pojavilo više od pet tisuća ljudi!

Gotovo četiri godine morale su proći, sve do svibnja 1929., da bi se na Međunarodnom kongresu zaštite životinja ponovno raspravljalo o istom prijedlogu, no on tad nije prošao. Zato jest dvije godine poslije…

Na Kongresu u Firenci 1931. upravo je 4. listopada odabran za Svjetski dan zaštite životinja, ali u objašnjenju nije spomenut Zimmermannov skup iz 1925., već činjenica što se tog dana slavi Sv. Franjo Asiški, svetac koji je između ostalog i zaštitnik životinja.

Prošla je 91 godina, a ovaj se dan obilježava u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

“Kad govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima… Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama.

Životinje trebaju naša dobra djela tijekom cijele godine, a ne samo 4. listopada. Već danas svatko od nas može zaštititi životinje tako da ih ne napušta, ne kupuje, ne jede, ne nosi njihovu kožu, krzno, vunu i svilu, ne posjećuje zoološke vrtove i ne kupuje veganske proizvode koji nisu testirani na životinjama.

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja pozivamo sve da se aktivno zalažu za ukidanje iskorištavanja, patnje i ubijanja životinja, a promjenom svojih životnih navika izravno sudjeluju u stvaranju boljega svijeta za sve životinjske vrste”, objavili su iz udruge Prijatelji životinja.

Brigom o životinjama volonteri se bave i u našem gradu, okupljeni u više udruga, a među najaktivnije svakako spada Sigurna kućica. Iz koje su ovaj dan iskoristili za poziv na konkretnu akciju.

“Svjetski je dan zaštite životinja, a ovih osam malih dušica u skloništu s mamom još ni ne znaju u kakav su opasan i surov svijet mekim šapicama i čistih srca kročili.

Nama je taj dan svaki dan, trudimo se pomagati, pozivati na odgovornost, jer zaista je vrijeme da se stane na kraj neodgovornom držanju ljubimaca i nekažnjenom izbacivanju i svemu što uz to ide.
Nadamo se da će ove male dušice, koje mama Franciska tako brižno pazi i hrani, dobri ljudi nagraditi domovima i nastaviti ih voljeti kako ona to čini. A i ona je zaslužila biti nečija princeza.

Nikome nije lako, ali njima je zaista postalo teško u svijetu svakakvih ljudi, a mi nastavljamo tražiti im one dobre”, objavili su ovim povodom iz Sigurne kućice, uz ovaj video:

The post Zbog jednog pisca i jednog sveca: Danas je Svjetski dan zaštite životinja… appeared first on cityportal.hr.