Prijava

Vaša prijava

‘Cijela mreža bit će gotova do Božića, a s pročistačem želimo transparentnost’

['aglomeracija velike gorice', 'hotnews', 'Krunoslav Višić', 'VG VODOOPSKRBA']

Praktički otkad se krenulo s radovima na projektu koji se s pravom označava kao najveći u povijesti našega grada, famoznoj Aglomeraciji, ova je tema postala itekako vruća. Pogotovo nakon afere koja je buknula s natječajem za pročistač, ali i u svakom drugom razdoblju, na svakoj sjednici Gradskog vijeća. Bilo je tako i na ovoj posljednjoj, prošloga tjedna, pa su iz Grada odlučili organizirati konferenciju za novinare na kojoj su ponuđeni odgovori na cijeli niz pitanja.

Dakle, poznato je od ranije da je Državna komisija poništila odluku o odabiru tvrtke Strabag za izvođača radova na pročistaču i vratila cijeli proces natrag na osnovu žalbe tvrtke Elektrocentra Petek. Pitanja kojima se traže dodatna pojašnjenja dostavljena su u Grad i bit će proslijeđena u tvrtku Elektrocentar Petek.

– Mi moramo postupiti nalogu, odgađa se izvršenje postupka, dok se ne utvrde sve činjenice – kaže direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

– Težimo transparentnosti, da se odabere izvođač radova koji zadovoljava zahtjeve traženog projekta. Zašto se veći broj tvrtki nije javio, nije pitanje za mene. Pozivam i ovoga puta sve zainteresirane, ako se natječaj poništi ili ako se donese odluka u korist Elektrocentra Petek, da se jave na natječaj i da se pristupi radovima kako je predviđeno zakonu. Bez zakulisnih igara, bez šanse da se nekome pogoduje ili da se nešto namješta – istaknuo je Višić.

Upravo zbog imidža kojeg cijela ova priča ima posebno se ističe želja za transparentnošću.

– Da, željeli smo dokazati da smo apsolutno transparentni. Zato i nisam želio da VG Vodoopskrba sama provodi javnu nabavu, zato smo i angažirali odvjetničko društvo koje ima reference za takve postupke nabave. Angažirali smo i tehnologa, sve kako bi nepristrana tijela provodila postupak. Odluka je donešena zbog ekonomskih razloga, ponuda Strabaga bila je najpovoljnija, ali Elektrocentar Petek odlučio je podnijeti žalbu. Što će se sad događati, prepuštam stručnom povjerenstvu, koje će odlučiti o poništenju, odnosno odabiru – govori Višić.

Sporni su i rokovi, oporba često ističe da su probijeni, da nam slijedi “penalizacija” od strane Europske unije.

– Rokovi postoje za ugovore koji su u tijeku, u našem slučaju za radove koji su na samoj mreži. U tom smislu poštivamo rokove, radovi će do kraja godine biti gotovi. Mreža je tu gdje je, radila se za vrijeme istrage Uskoka, uspjeli smo prebroditi cijeli taj dio, radovi su nastavljeni i, evo, dogurali smo gotovo do kraja, završeno je više od 90 posto radova. Međutim, naravno da je istraga sve skupa usporila. Rok sanacije prometnica možda će se prolongirati za proljeće, a za pročistač nema postavljenog roka. Postoji rok za financiranje pročistača, to je kraj 2024. godine, a s tim da prelazimo u drugu fazu, između ostalog i zbog povećanja troškova, ali i svih drugih okolnosti. Penalizacija? Takve informacije su potpuno neutemeljene, nema razloga da nas itko penalizira… – kaže prvi čovjek VG Vodoopskrbe.

Krunoslav Visic

Stanovnike područja na kojima su radovi najviše ljute prometnice koje ostaju raskopane dugo vremena, na nekim lokacijama i predugo.

– Niti jedan ugovor ne može natjerati izvođača radova da sanira ceste odmah nakon radova, nego po završetku kompletnog ugovora. Mi možemo biti sretni što je Grad uspio namaknuti sredstva da se ulice asfaltiraju odmah u punom profilu. U sklopu projekta ne postoji asfaltiranje prometnica, nego dijelova gdje je kopalo. Znamo za probleme, znali smo da će ih biti, da će blato i prašina biti problem, sve to razumijemo, ali zato cijelo vrijeme i molimo za strpljenje – zaključio je Višić.

Na njegovo izlaganje nadovezao se i Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

– Mislim da svakako moramo biti sretni i zadovoljni svime što je dosad napravljeno, pogotovo s obzirom na sve što se događalo. Čak bih rekao da se i podcjenjuje sve što je dosad učinjeno. Projekt je više od 90 posto dovršen, to je velika stvar, a sve ostalo trebalo bi biti gotovo do Božića. Hoće li poneka ulica možda ostati “otvorena”, ovisit će o vremenskim uvjetima – kazao je Vukmirić pa nastavio na temu pročistača:

– Što se tiče pročistača, ne vidim problem koji je takve prirode da nije rješiv. Imamo puno povjerenje u institucije, nema razloga da tako ne bude, a i VG Vodoopskrba je dosad pokazala da se može i zna nositi s ovim projektom, sa svim izazovima koje on nosi.

I, za kraj, još jedno ohrabrenje onima kojima radovi kompliciraju život…

Možda građani Velike Gorice nisu ni svjesni što će se dogoditi kad sve bude gotovo, koliki će to preporod biti za sve stanovnike, ali i za gospodarstvo u ovom gradu. Veliki je ovo projekt, veliki su novci u pitanju, ali veliki su i benefiti koji stižu.

The post ‘Cijela mreža bit će gotova do Božića, a s pročistačem želimo transparentnost’ appeared first on cityportal.hr.