Prijava

Vaša prijava

Kako mladi čuvari prirode vide turopoljsku bioraznolikost?

['Čuvari prirode', 'Ekoregija', 'Gimnazija VG', 'hotnews', 'izložba', 'Veleučilište VG']

Kroz partnerstvo udruge Ekoregija Velika Gorica, Gimnazije Velika Gorica i Veleučilišta Velika Gorica u protekla dva mjeseca uspješno je realiziran projekt ‘Čuvar prirode biti je lako – Otkrij kako!’. Radi se o kombinaciji edukativno-informativno-umjetničkih aktivnosti na temu zaštite prirodnih bogatstava našeg kraja.  U sklopu projekta su tijekom rujna i listopada održane četiri poludnevne eko-radionice u Buševcu, Mraclinu, Velikoj Buni i Lukavcu, organizirane uz pomoć mjesnih odbora.

izlozba ekoregija

Foto: izložbu dječjih radova u okviru projekta ‘Čuvar prirode biti je lako – Otkrij kako!’ u Gimnaziji Velika Gorica, cityportal.hr

Osim predavanja na temu očuvanja tla, vode i zraka našeg Turopolja, sudionici su se opustiti uz art radionice oslikavanja prirode okom djeteta. Stoga je danas u holu velikogoričke Gimnazije postavljena zajednička izložba radova, a i sami organizatori ostali su iznenađeni pravim umjetničkim djelima izrađenima od strane inspiriranih sudionika.

– Ovdje se radi o projektu koji pokazuje kako možemo brinuti o biološkoj raznolikosti Turopolja. Na ovom početku projekta obuhvatili smo četiri područna mjesna ureda – Buševec, Mraclin, Veliku Bunu i Lukavec s različitim edukativnim kampanjama i završnim art radionicama. Rezultat toga je ovih 40 prekrasnih umjetničkih slika na temu ‘Moje Turopolje’ na način kako ga djeca vide. U glavnoj grupi je bilo sedmero učenika iz Gimnazije, a na radionice su dolazila djeca od tri godine do osmaša..Želja nam je obići sve mjesne odbore, nadamo se da ćemo iduće godine posjetiti nove, kako bismo prošli čitavo područje Velike Gorice – rekla je ovom prilikom profesorica Sanja Kalambura, stručna voditeljica projekata s Veleučilišta Velika Gorica.

izlozba ekoregija2

Foto: izložbu dječjih radova u okviru projekta ‘Čuvar prirode biti je lako – Otkrij kako!’ u Gimnaziji Velika Gorica , cityportal.hr

Osim volonterskog angažmana velikogoričkih gimnazijalaca, Eko ambasadora, i prof. Kalambure, u provedbi aktivnosti sudjelovali su i ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, dr.sc. Brankica Žugaj, pedagoginja Olieta Horvat Kardoš, te članovi Ekoregije.

– Kao udruga radimo na edukaciji naših najmlađih, a ciljevi su nam zaštita okoliša, održivi razvoj i obnovljivi izvori energije. Ova izložba nam je pokazala kako i mladi mogu sudjelovati u našim programima i kakve rezultate ostvaruju. Nastavljamo i s drugim projektima, ovom prilikom se zahvaljujemo svim sudionicima i Gradu koji je prepoznao našu inicijativu i financijski nas podržava – istaknuo je predsjednik udruge Ekoregija Velika Gorica, Josip Kolarec.

Inače, svih 40 slika na platnu digitalizirano i kreiran je katalog radova s izložbe, kao trajna uspomena, ali i podsjetnik na važnosti očuvanja prirodnih bogatstava oko nas.

 

The post Kako mladi čuvari prirode vide turopoljsku bioraznolikost? appeared first on cityportal.hr.