Prijava

Vaša prijava

26. Vojkovi dani u Donjoj Lomnici – sjećanje na čuvara turopoljske baštine

['donja lomnica', 'hotnews', 'KUD Nova Zora', 'Vojko Miklaušić', 'Vojkovi dani']

Krajem mjeseca listopada stanovnici Donje Lomnice, ali i čitavog Turopolja na poseban se način prisjećaju jednog od najznačajnijih promicatelja i čuvara turopoljske kulturne baštine, Vojka Miklaušića. Ovogodišnji, 26.Vojkovi dani, održat će se u petak,28. i subotu 29. listopada, u organizaciji KUD-a Nova Zora Donja Lomnica.

– Manifestaciju organiziramo u čast i sjećanje na zborovođu KUD-a Nova Zora, koji je u vremenu između dva svjetska rata uspio na specifičan način promovirati donjolomničko pjevanje kroz nastupe na brojnim smotrama. Bio je i veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu, posebno u turopoljsku i Donje Lomnice, u kojoj je proveo gotovo čitav svoj život. Fascinirao ga je turopoljski govor, a sve je zabilježio u knjizi ‘Plemeniti puti’, u kojoj su zapisana svjedočanstva svakodnevnice turopoljskog seljaka na gotovo 360 stranica, kao i narodna i kulturna baština Turopolja – ispričala nam je Zlatica Krznarić, tajnica KUD-a Nova Zora Donja Lomnica.

vojkovi dani stara fotka

Foto: Vojko Miklaušić, KUD Nova Zora

Sjećanje na tog čuvara kulturne baštine započinje u petak u 17 sati kada će u spomen na 58.obljetnicu smrti Vojka Miklaušića, rodbina i članovi KUD-a na njegovu grobu u Velikoj Gorici položiti vijence i zapaliti svijeće. Ali i zapjevati!

– Zapjevat ćemo jednu od međimurskih pjesama, koje je isto jako volio, pa ih uvijek i izvodimo na Vojkovim danima – otkriva.

vojkovi dani e1666783573638

Nakon toga slijedi sveta misa u crkvi Sveta Tri Kralja u Donjoj Lomnici s početkom u 18:30 sati.

Subota je rezervirana za bogati kulturno-umjetnički program u Društvenom domu Donja Lomnica s početkom u 19 sati, a uz domaćine, koji će nastupiti sa svim svojim sekcijama, možete pogledati i KUD Obreška iz Donje Obreške, KUD Dučec iz Mraclina, te dugogodišnje prijatelje domaćina koji stižu iz Slovačke – Pjevačko društvo Rosica. Nakon programa, slijedi domjenak i zajedničko druženje.

– Podržavaju nas i Grad, Županija i Turistička zajednica i jako smo sretni da to možemo održavati toliko godina. Čak nismo odustali ni u doba pandemije, tad je bilo skromnije, a sad vraćamo na to kako je nekad bilo – kaže nam Zlatica Krznarić, tajnica KUD-a Nova Zora Donja Lomnica.

 

 

 

The post 26. Vojkovi dani u Donjoj Lomnici – sjećanje na čuvara turopoljske baštine appeared first on cityportal.hr.