Prijava

Vaša prijava

Sat vremena duljeg spavanca – kreće zimsko računanje vremena

['hotnews', 'pomicanje sata', 'sezonsko pomicanje sata', 'zimsko računanje vremena']

Posljednje nedjelje u listopadu u Hrvatskoj počinje zimsko računanje vremena, na način da se u noći sa subote, 29. na nedjelju 30.listopada vrijeme u tri sata ujutro vraća za jedan sat unatrag.

Sezonske promjene računanja vremena uvijek se rade vikendom, kako bi se ljudi barem malo prilagodili, jer su istraživanja potvrdila kako pomicanje sata uzrokuje svakojake tegobe, od smanjene koncentracije, povećanog umora, pospanosti i slično.

beba spava

Foto:Ilustrativna/pixabay.com

Čitavu priču oko zimskog i ljetnog računanja vremena pokrenuo je još davne 1784.g. izumitelj, znanstvenik, kasnije i predsjednik SAD-a, Benjamin Franklin, no zaživjela je tek početkom 20. stoljeća kada su je prihvatili Nijemci. Čini se kako bi se u našem stoljeću moglo i završiti s tom vremenskom zbrkom, jer Europska komisija je prije nekoliko godina predložila ukidanje sezonskog pomicanje sata, a ove godine bi se sve članice EU morale odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Tako da bi se moglo dogoditi kako je pomocanje sata ove nedjelju možda i zadnje. Inače, Hrvatska će se, koliko je zasad poznato, odlučiti za ljetno računanje vremena.

 

 

The post Sat vremena duljeg spavanca – kreće zimsko računanje vremena appeared first on cityportal.hr.