Prijava

Vaša prijava

Vatrogasci savjetuju kako na grobljima izbjeći požar svijeća i cvijeća

['cvijeće', 'hotnews', 'hvz', 'POŽAR', 'Svi sveti', 'svijeće']

Hrvatska vatrogasna zajednica poziva građane na oprez zbog mogućeg izbijanja požara zbog velike količine upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća na grobljima.

– I ove godine će velik broj hrvatskih građana obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan tradicionalnim odlaskom na groblje, postavljanjem cvijeća na grobove i paljenjem svijeća. Na taj način se sjećamo naših najmilijih koji više nisu s nama. U ovakvim trenucima potrebno je pozvati građane na oprez zbog mogućeg nastanka požara – kažu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vatrogasci stoga savjetuju da građani svijeće ne pale u blizini suhe trave te da svijeće koje još gore i šibice ne bacaju u travu ili smeće. Ugašene svijeće treba ukloniti kad se ohlade, a voštane svijeće i lampione u kućama ne bi smjeli ostavljati bez nadzora.

Ivica Maceković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica ističe kako će gorički vatrogasci u večernjim satima obilaziti groblja.

– Mi smo preko Vatrogasne zajednice i dobrovoljnih vatrogasnih društava apelirali na zapovjednike da u naredna dva dana, u večernjim satim, obiđu groblja koja su na njihovom operativnom području, kako bi izbjegli veće požare. Dan kasnije, lamiponi znaju završiti već u kontejernima i kantama za smeće, a možda još nisu izgorjeli do kraja pa postoji potencijalna opasnost od požara i neželjenih situacija – naglašava Maceković.

Ukoliko ipak dođe do požara na groblju ili objektima, odmah zovite vatrogasce na 193.

The post Vatrogasci savjetuju kako na grobljima izbjeći požar svijeća i cvijeća appeared first on cityportal.hr.