Prijava

Vaša prijava

Večeras besplatna projekcija: ‘Šesti autobus’, prvi hrvatski ratni film u potrazi za nestalima

['Dan sjećanja', 'hotnews', 'kino', 'ratni film', 'šesti autobus', 'VUKOVAR']

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje u više od 60 kina krenulo je i prikazivanje prvog i dugoočekivanog ratnog igranog filma ‘Šesti autobus’ u distribuciji Duplicata. Nakon sinoćnje premijere, film i večeras možete, i to besplatno, pogledati u kinu Gorica s početkom od 20 sati, s time da ulaznice možete preuzeti od 19 sati na blagajni Učilišta.

sesti autobus plakat e1668779325847

Ratna drama u režiji Eduarda Galića u 103 minute vam donosi priču o događajima tijekom pada Vukovara, gdje su u jedan od autobusa ukrcani zarobljeni branitelji i ranjenici iz vukovarske bolnice, a čija je sudbina i nakon 30 godina – nepoznata. Film se temelji na izvorima prikupljanim više od deset godina, kao i na beogradskim transkriptima sa suđenja za zločine na Ovčari, koji su integralni dio scenarija prilagođen filmu.

– Glavna nit vodilja stvaranja filma bila je potaknuti govor o nestalima, obzirom na poražavajuću brojku od preko tisuću nestalih osoba s područja Vukovara. Uporište za to su višegodišnja istraživanja i činjenice otkrivene tijekom snimanja filma ‘Heroji Vukovara’, te, ne manje važno, osobne ljudske priče, neke u potpunosti tragične, a neke malo sretnije, ali duboke i još uvijek stvarne’ – naglasio je redatelj filma Eduard Galić.

sesti autobus scena2

Odličnu glumačku ekipu čine Marko Petrić, koji je utjelovio glavni muški lik branitelja Josipa, Zala Djuric koja tumači lik Olivije, zatim Rade Vulin, Živka Anočić, Pavle Matuško, Ozren Grabarić, Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josip Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžpvić, Toni Gojanovic, Dušan Kovačević, Matija Prskalo, Aleksandra Balmazović, Alban Ukay, Radoslav Milenković, te Borko Perić.

 

 

 

 

 

 

The post Večeras besplatna projekcija: ‘Šesti autobus’, prvi hrvatski ratni film u potrazi za nestalima appeared first on cityportal.hr.