Prijava

Vaša prijava

Radniku spomen obilježje u Tuđmancu: ‘Ovdje je nekad Gorica živjela…’

['hotnews', 'ivan mikuličić', 'NK Radnik', 'spomen obilježje']

Iščitavajući radne materijale za sjednicu Gradskog vijeća, koja nas čeka u ponedjeljak, za oko zapinje i točka koja govori o povijesti i o sportu. Sasvim konkretno, o NK Radniku, odnosno o spomen obilježju koje bi trebalo biti postavljeno tamo gdje je ovaj klub najduže živio, djelovao, funkcionirao, pobjeđivao…

Naime, skupina okupljena pod nazivom “prijatelji NK Radnika” došla je u Gradsku upravu s ovakvim prijedlogom, da se i kroz spomen obilježje prisjeti dana kad je Radnikovo igralište bilo u središtu grada, a oko sportskog centra vrtio veliki i važan dio goričkog društvenog života. Uz ideju, predlagatelji su, na čelu s Ivanom Mikulčićem, dostavili i dokumentaciju, odnosno idejnim rješenjem koje je proslijeđeno Povjerenstvu za postavljanje spomen obilježja.

To je Povjerenstvo na svojoj sjednici dalo pozitivno mišljenje o ideji da se spomen obilježje postavi u Parku dr. Franje Tuđmana i preostaje još jedino da Vijeće potvrdi ovaj prijedlog.

“Lokacija se nalazi u istočnom dijelu Parka, uz polukružnu pješačku komunikaciju u smjeru sjever – jug i usklađena je s položajem postojeće infrastrukture. Predložena lokacija odabrana je zbog blizine bivših objekata i terena sportskog društva. Lice spomenika okrenuto je prema zapadu, odnosno pješačkoj stazi”, objašnjeno je u sklopu zaista opsežne i vrlo detaljne priložene dokumentacije.

Spomen obilježje izradit će tvrtka Kova, bit će od, kako je navedeno, “visoko poliranog crvenog prvoklasnog granita, s dimenzijama baze 90x110x20 centimetara i okomitog natpisnog bloka 70x15x200 cm”. Na bazi se nalazi isklesana kamena lopta sive boje, a na okomitom bloku ugraviran je znak Sportskog društva Radnik, uz tekst:

“Na ovim prostorima od 1947. do 1987. godine uspješno su djelovali klubovi Sportskog društva Radnik Velika Gorica: kuglački, nogometni, šahovski, rukometni, stolnoteniski i košarkaši; nositelji sportskog i društvenog života Velike Gorice.”

Ideja koja zvuči jako dobro, čeka se i realizacija…

The post Radniku spomen obilježje u Tuđmancu: ‘Ovdje je nekad Gorica živjela…’ appeared first on cityportal.hr.