Prijava

Vaša prijava

Stariji će mlade učiti vještinama i znanjima važnima za očuvanje ruralnog područja

[]

Udruga Kupa – rijeka života okupila je Klub žena Pokupsko i Općinu pokupsko te pokrenula projekt “Ruralna škola za mlade”. Seoskom gozbom, radionicom prikupljanja i korištenja bilja i danom u prirodi mladim ljudima prezentirat će se autohtona hrana koja može postati brend ruralnog prostora privlačna za turiste i posjetitelje, a plan je provesti i dan u prirodi gdje će mladi upoznati svaki kutak zavičaja i naučiti se snalaziti u prostoru. Starim seoskim igrama, organizacijom noći folklora i radionicom izrade predmeta od keramika, mladima će se prezentirati bogata etno baština pokupskog kraja, mogućnost korištenja naučenih igara u svakodnevnom provođenju slobodnog vremena na drugačiji način te korištenjem vještina naših starih kao i očuvanje tradicijskog obrta.

– Osim toga, mladi će kroz program “Organiziranje i prezentiranje proračuna” steći znanje kako sudjelovati u kreiranju lokalnog proračuna te će naučiti koja je njihova uloga u zajednici kroz donošenje odluka važnih za svoju općinu a time brigu sebi i potrebama mladih te preuzimanje društvene uloge, odnosno punopravne integracije u društvu i javnom djelovanju – kaže voditeljica projekta Patricia Piculek.

Kroz volonterske aktivnosti projekt dobiva dodatnu vrijednost te će se volontiranjem osvijestiti mladi o dobrobitima koje volontiranje donosi. Organiziranjem čišćenja prostora uz rijeku Kupu i organizacijom okruglog stola o korištenju pesticida mlade će osvijestiti o važnosti očuvanja prirode, prirodnih ljepota ruralnog prostora.

Projekt je započeo 1. siječnja 2023. godine, trajat će godinu dana, a vrijednost mu je 120 tisuća kuna, odnosno gotovo 16.600 eura. “Ruralnu školu za mlade” financira Središnji državni ured za demografiju i mlade.

 

Ova objava Stariji će mlade učiti vještinama i znanjima važnima za očuvanje ruralnog područja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.