Prijava

Vaša prijava

SDP-ovke traže besplatne higijenske uloške za goričke učenice

[]

Gradska organizacija SDP-a Velika Gorica poslala je otvoreno pismo u kojem traži da Grad Velika Gorica osigura besplatne menstrualne potrepštine za svoje učenice, kao što je to slučaj u nekim drugim hrvatskim gradovima među kojima su Karlovac, Jastrebarsko, Samobor, Vinkovci, Cres…

– U spomenutim gradovima već su dugo u školama postavljeni dispenzeri s higijenskim ulošcima koji su na raspolaganju svakoj učenici, a financijska sredstva za njihovu nabavu predviđena su u gradskim proračunima. Menstrualno siromaštvo je pojam koji se proteže mjesecima u javnom prostoru. Naime, provedeno istraživanje prijašnjih godina upozorilo je da svaka druga djevojčica, djevojka i žena sebi ne može priuštiti svaki mjesec potrebne higijenske potrepštine. Rezultati istraživanja potaknuli su određene promjene pa su tako u mnogim hrvatskim školama higijenski ulošci besplatno dostupni, ali ne i u Velikoj Gorici – ističu Ivana Mlinar i Anamaria Orečić, predsjednice Foruma žena i Foruma mladih te dodaju kako bi uz ovaj rast cijena to uvelike pomoglo djevojčicama i roditeljima.

SDP-ovke ističu i kako su zadovoljne usvojenim amandmanom u Hrvatskom saboru za osiguranje sredstava za besplatne uloške u svim školama te kako bi, prema njihovim saznanjima, realizacija toga trebala zaživjeti iduće školske godine.

– Međutim, mi smatramo da Grad Velika Gorica neovisno o tome ima sredstava kojima bi mogla odmah osigurati dostupnost te nužne potrebe učenicama koje žive na goričkom području. Apeliramo na Ured gradonačelnika da i ovo polugodište naše učenice ne budu zakinute za ono što u drugim hrvatskim gradovima već imaju besplatno dostupno. Zašto se mora čekati sljedeća školska godina, kada je ovaj projekt mogao zaživjeti odavno, barem u osnovnim školama kojima je Grad osnivač i gdje naš prijedlog nije neizvediv u vrlo kratkom roku? – pitaju Mlinar i Orečić.

Ova objava SDP-ovke traže besplatne higijenske uloške za goričke učenice se prvi puta pojavila na cityportal.hr.