Prijava

Vaša prijava

FOTO Otvorena Izložba ”Neustrašive žene” u Galeriji Galženica

[]

17.01.2023. Velika Gorica. Putujuća grupna izložžba ”Neustrašive žžene”. Sonja Švec Španjol. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Putujuća grupna izložba ”Neustrašive žene” otvorena je sinoć (utorak, 17.01.2023.) u Galeriji Galženica. Izložba se temelji na knjigama ”Priče o neustrašivim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i ”Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli, u izdanju Naklade Iris Illirica urednice Ivane Glavaš Bakija.

17.01.2023. Velika Gorica. Putujuća grupna izložžba ”Neustrašive žžene”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

17.01.2023. Velika Gorica. Putujuća grupna izložžba ”Neustrašive žžene”. Rosie Kugli, Ivana Glavaš Bakija, Sonja Švec Španjol i Tea Gudek Šnajdar. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.01.2023. Velika Gorica. Putujuća grupna izložžba ”Neustrašive žene”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U prvoj knjizi zastupljene su žene iz hrvatske povijesti koje su se izborile za svoja prava i postavile temelje za bolju budućnost naše zemlje. Od prvih kraljica, diplomatkinja, liječnica, izumiteljica, političarki botaničarki, zoologinja, novinarki, dirigentica, pilotkinja i vozačica automobila te žena koje su se još u X. stoljeću brinule za svoj narod i zalagale za zaštitu djece i udovica (Jelena Slavna) te u XVII. stoljeću borile ne samo za obitelj nego i opstanak svog naroda te ostvarile pravo da samostalno upravljaju vlastitom imovinom (Jelena Zrinski).

17.01.2023. Velika Gorica. Putujuća grupna izložžba ”Neustrašive žžene”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U drugoj knjizi predstavljene su žene od kojih su mnoge još uvijek među nama i koje oblikuju našu sadašnjost te svojim djelovanjem predstavljaju svijetli primjer  budućim naraštajima. To su neumorne sutkinje, humanitarke, novinarke i borkinje za pravdu, ali i slabe i nemoćne, marginalizirane i diskriminirane, značajne političarke, sportašice kao odličan primjer discipline, fokusa i predanosti, talentirane likovne, glazbene i dramske umjetnice te mnoge druge značajne žene iz različitih struka i područja djelovanja.

17.01.2023. Velika Gorica. Putujuća grupna izložžba ”Neustrašive žžene”. Rosie Kugli, Sonja Švec Španjol i Ivana Glavaš Bakija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uvodno je govorila Tea Gudek Šnajdar, voditeljica galerije, a zatim su o odlično organiziranoj i posjećenoj izložbi govorile: Ivana Glavaš Bakija, glavna urednica nakladne kuće Iris Illirica, Rosie Kugli, autorica knjige ”Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” te na kraju Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe.

17.01.2023. Velika Gorica. Putujuća grupna izložžba ”Neustrašive žžene”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.01.2023. Velika Gorica. Putujuća grupna izložžba ”Neustrašive žžene”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izložba je u Velikoj Gorici  otvorena do 23. siječnja 2023. godine. Putujuća grupna izložba ”Neustrašive žene” će u ovoj godini gostovati u još devet hrvatskih gradova: Požegi, Đakovu, Osijeku, Ogulinu, Otočcu, Crikvenici, na Korčuli, Vrbovcu i Ludbregu.

Galerija fotografija

Ova objava FOTO Otvorena Izložba ”Neustrašive žene” u Galeriji Galženica se prvi puta pojavila na cityportal.hr.