Prijava

Vaša prijava

Među prvima u Hrvatskoj pokrenula je gastro Instagram profil koji i danas oduševljava

[]

“Što ste danas ručali?” – Od toga je sve krenulo. Kako ne bi morala svakodnevno suprugu koji radi u inozemstvu prepričavati što je skuhala, počela mu je slati fotografije obiteljskih ručkova. One su se pak toliko svidjele njezinoj kćeri da joj je predložila da otvori svoj profil na Instagramu. I tako je prije 10-ak godina Saša Luketin pokrenula svoj ‘Za po doma’. Bila je među prvima u Hrvatskoj na toj društvenoj mreži, a pojam food blogera tada još nije postojao. Kao ni uostalom pojam influencera.

– Krenulo je tako da pokažem što smo jeli. Nije to neka umjetnička kuhinja, to je naše. Kako kuham, tako slikam, tako stavimo i tako jedemo – kaže Saša Luketin.

I kada pogledate sve te divne fotografije, prvo ćete pomisliti – ma nema šanse da netko tako servira hranu ‘za po doma’. No, prevarit ćete se. Saša uživa u svom domu, uređivanju kuće i pripremanju stola.

Foto: Privatna arhiva Saša Luketin

– Volim, ako je to i sarma, da ta sarma lijepo izgleda, da je lijepo uvijena, lijepo posložena i lijepo skuhana. Sarma isto ne mora biti ružna za vidjeti. Volim kad sjednem za svoj stol da mi je super. Zato je to tako. Ima, naravno, dana kada se to sve ne stigne složiti jer smo svi užurbani. Ovo nisu namještene slike, ne koristim nikakve filtere. To su slike našeg stola, naše kuće. Iako, kuću slikam kad ju počistim – našalila se Saša koja je s obitelji prije dvije godine iz Zagreba preselila u Veliku Goricu, pa je sada i njezin gorički dom čest motiv fotografija.

Ljubav prema kuhanju kod nje je oduvijek bila prisutna. Stol za kojim jedu povezuje njezinu obitelj, a tu se događaju i susreti s dragim gostima.

– Kad si kod kuće, sve se događa oko stola. Tu je komunikacija. Kasnije se svatko ‘zabije’ u svoju sobu, ali oko stola je akcija. Uvijek se sve tu odvijalo, držala sam djeci prodike kad su bili mali, ali i sve ostalo. I zato sam se uvijek trudila napraviti da nam je lijepo oko stola. Često su nam dolazili i dječji prijatelji i stvarno ti je drago kad je nekome lijepo pod tebe – ispričala je Saša.

Foto: Privatna arhiva Saša Luketin

Prvo jelo koje je objavila na Instagramu bile su američke palačinke, samo malo veće. Njih 15 je na pladnju složila u toranj. Ručak za ručkom, objava za objavom i ubrzo je i suprug prestao pitati što su jeli, a počeo komentirati ‘joj, danas je bilo fino’.

Pratitelji su se okupljali, postovi množili, a Sašina kuhinja zapela je za oko mnogima. Danas njezin Instagram profil ima 34.600 pratitelja.

– Znaju mi se javiti muškarci koji isprobavaju recepte. Nikad se niti jedan nije javio da mu nije uspjelo jelo ili da je ispalo loše. No, nekoliko ih je koji, iako imaju recept, još 100 puta pitaju za savjet, gdje kako, kad… I na kraju mi pošalju sliku da vidim kako je ispao kolač. Bude mi to baš super i jako drago – komentirala je Saša i dodala kako se, pak, ženama događalo da im jelo ne ispadne dobro, a za to su često znale okriviti – recept.

Foto: Instagram/Saša Luketin

– Meni to bude smiješno jer ja uvijek jako pazim. Recepti nikad nisu falični, uvijek su točni jer ako ću ga dati, onda ću ga dati od srca, točno kakav treba biti. Nema tajnih sastojaka ili izostavljanja. To su pravi recepti i moraju dobro ispasti – ispričala nam je.

Foto: Instagram/Saša Luketin

Sašinu strastvenost u kuhanju i dekoraciji stola mnogi su prepoznali. Komercijalne ponude su se nizale, sve ih je bilo teže odbijati…

– Nisam uzela te poslove jer imam privatne obaveze zbog kojih se ne mogu obvezati. Iako sam još ostala u prvim danima, nikakav veliki zamah se tu nije dogodio, ali očito se ljudima sviđa i stvarno prate moj profil. Baš mi je to zabavno – objasnila je Saša i dodala kako nije nemoguće da kroz koju godinu ipak možda pretvori tu priču u posao.

– Meni je to sve zabava. Poznajem neke food blogere, ali oni su se cijeli dali u to i to je njima pravi posao, a ja to ne mogu. Možda jednog dana, za dvije ili tri godine se sve promijeni. Ako jednom budem pravi Instagram foold bloger, ja ću to uvijek raditi prvo 99 posto iz duše, a onda ostalo poslovno. Ja jedino tako znam, drugo mi se ne sviđa – priznala je i dodala kako za svoja jela koristi isključivo maštu.

Foto: Instagram/Saša Luketin

Ideje joj dolaze na razne načine. Nekada samo promijeni neko tradicionalno jelo, a nekada vidi kod drugih nešto što joj se svidi, ali u sve uvijek unese nešto svoje. Inspiracije joj, kaže, ne nedostaje.

U svakom slučaju, osim što služi kao inspiracija onima koji ju prate na društvenim mrežama, njene fotografije i recepti su i svojevrsna moderna kuharica koju će na ovaj način ostaviti svojoj djeci. Već sada im, kada ju traže recept, kaže neka si pogledaju na instagramu.

Ova objava Među prvima u Hrvatskoj pokrenula je gastro Instagram profil koji i danas oduševljava se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


U nedjelju lokalni referendum u Pokupskom

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TRAGOVI NA MODROM NEBU