Prijava

Vaša prijava

Dan oralnog zdravlja: Gorički vrtićarci na ‘pregledu’ kod Ljubice Zubice

[]

Svjetski je dan oralnog zdravlja, a kako sve ne bi ostalo samo na prigodnom obilježavanju, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i Grad u suradnji s Udrugom za prevenciju karijesa promovirali su početak jedinstvenog programa redovitog, kontroliranog pranja zubi u svim vrtićima na našem području.  Čitava priča pokrenuta je zahvaljujući inicijativi dr.Kaje Gmaz, o čemu smo nedavno i pisali.

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, predstava Ljubica Zubica, Ana Katulić i dr.Kaja Gmaz/cityportal.hr

Jutros su tako brojni vrtićarci pogledali autorsku predstavu Ane Katulić, ‘Ljubica Zubica’, u Domu kulture Galženica i POUVG. Predstava je nastala 2018.godine, a osmišljena je upravo u suradnji s Udrugom za prevenciju karijesa Grada Velike Gorice.

– Povodom ovog dana sam najsretniji stanovnik najboljeg grada u Hrvatskoj, jer prvi krećemo s kompletnim programom prevencije oralnog zdravlja u svim našim vrtićima što će sigurano dati rezultate za koju godinu i mislim da se s time možemo svi ponositi. Nije bilo lako posložiti sve te ‘kotačiće’ da bi ovaj mehanizam profunkcionirao. Zahvaljujem svima, posebno doktorima dentalne medicine koji su dali svoje vrijeme za dobrobit ovog grada, kao i svim zdravstvenim voditeljima vrtića koji su prepoznali ovaj program. I želim da za par godina možemo reći kako Velikogoričani imaju najljepši osmijeh, jer imamo zdrave zube – rekla nam je dr. Kaja Gmaz.

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, predstava Ljubica Zubica/cityportal.hr

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, predstava Ljubica Zubica/cityportal.hr

Vrtićarci su izuzetno aktivno sudjelovali u predstavi u kojoj ih Ljubica Zubica, pomoćnica Zubić Vile, koja je u potrazi za izgubljenim zubom, upoznaje sa svijetom zubi, pokazuje im kako ih pravilno njegovati i četkati.

– Dosta je malo predstava koje govore o oralnoj higijeni i zdravlju zubi, pa sad to znanje koje mi je o tematici prenijela dr.Gmaz kroz jednu interaktivnu predstavu prenosim djeci. Klinci sjajno prihvaćaju, reakcije su odlične, javljaju se i s crtežima, odgojiteljice mi šalju poruke, jako mi je drago zbog toga – rekla nam je autorica i izvođačica predstave, Ana Katulić.

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, početak nadziranog pranja zuba u vrtićima/cityportal.hr

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, početak nadziranog pranja zuba u velikogoričkim vrtićima. Za sve vrtićarce osigurane su besplatne četkice za zube/cityportal.hr

Po završetku predstave klinci su bez imalo straha Ljubici Zubici pokazali svoje zubiće, a svaki od njih dobio je na poklon i četkicu za zube, koje su osigurane baš za svu djecu iz velikogoričkih vrtića, pa roditelji neće snisiti nikakav dodatni trošak.

Foto: v.d. proč. N.Topolnjak, dr.Kaja Gmaz, savjetnica A.M.Tintor, Svjetski dan oralnog zdravlja, početak nadziranog pranja zuba u vrtićima/cityportal.hr

– Jako nam je važna inicijativa dr.Kaje Gmaz koja je na razini lokalne zajednice inicirala da svi dječji vrtići i gradski i privatni susdjeluju u ovom projektu. Temeljeno na znanstvenim istraživanjima koji dokazuju da je oralno zdravlje temeljeno na pravilnoj higijeni zuba, a vrtići su idealna mjesta na kojima to vrijedi započeti. Tako da smo jako sretni što su svi vrtići otvorili svoja vrata, što krećemo jedinstveno istovremeno s tim projektom i što smo na ovaj način obilježili Svjetski dan oralnog zdravlja – rekla nam je Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Grada Velika Gorica. Početak ovog programa došao je podržati i priv.pročelnik Upravog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, Neven Topolnjak.

I zato za kraj, poruka Ljubice Zubice!

– Znate da zube trebamo prati svaki dan, ujutro za ljepotu, a uvečer za dobar san. I kad jedete slatkiše zube treba prati češće i više. I, ne zaboravite, zubara posjetite, to vam ništa ne boli! On će vam pokazati kako se zube -voli!

 

Ova objava Dan oralnog zdravlja: Gorički vrtićarci na ‘pregledu’ kod Ljubice Zubice se prvi puta pojavila na cityportal.hr.