Prijava

Vaša prijava

Izgledaju lijepo, no nemojte ih brati jer bi mogli platiti kaznu

[]

Stiglo nam je proljeće, a s njime se bude i prve biljke koje cvjetaju nakon zime. Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije podsjećaju da je zabranjeno brati proljetnice, pa čak i kažnjivo ako vas se ‘uhvati’ na djelu. Sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija.

– Visibabe, bijele šumarice, ljubičice, jetrenke, jaglaci, šafrani, proljetni zvončići …najljepši su na svojim prirodnim staništima. Ako tamo i ostanu, moći ćemo ih promatrati svake godine iznova, dok u našim vazama na stolovima traju samo nekoliko dana – ističu iz Zelenog prstena te dodaju kako su još strogo zaštićene biljke kockavica i velecvijetni kukurijek.

Propisane novčane kazne za prijestupnike se kreću u iznosu od oko 3 300 do 26 500 eura za pravnu osobu te od 900 do 3 900 eura za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi.

– Umjesto branja proljetnica fotografirajte, crtajte, slikajte i jednostavno uživajte u pogledu i svojim primjerom pokažite djeci kako se odgovorno ponašati prema prirodi – poručuju iz županijske Javne ustanove.

 

Ova objava Izgledaju lijepo, no nemojte ih brati jer bi mogli platiti kaznu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.