Prijava

Vaša prijava

Prvi je dan Velikoga tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje

[]

Zadnja nedjelja pred Uskrs je Cvjetna nedjelja ili Cvjetnica i ona nas uvodi u Veliki tjedan, najvažniji tjedan u liturgijskoj godini, kao spomen na zadnje dane Isusova života, a posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i uskrsno bdijenje.

– Tada se iz svake kuće nosilo u crkvu na posvećivanje posebno isprepletene grane drijenka. Rascvjetala žuta grana drijenka složila se u luk i povezala. Rijetki su na posvećenje nosili i imelu. Nakon posvećenja grana se zataknula u kućnu gredu i tu je stajala čitavu godinu, jer se smatrala zaštitom od groma i oluje. Za vrijeme oluje domaćin bi otkinuo komadić tog drijenka i spalio ga vjerujući da time štiti kuću i imanje od groma – navode zapisi iz Muzeja Turopolja.

Foto: Cvjetnica, fotografije iz šezdesetih godina 20. stoljeća, autor: Višnja Huzjak/ Fotodokumentacija Muzej Turopolja

Na Cvjetnicu se crkva spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem jašući na magarcu, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine. U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama ili, u krajevima gdje niti jedno nije dostupno, nekim drugim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Ova objava Prvi je dan Velikoga tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje se prvi puta pojavila na cityportal.hr.