Prijava

Vaša prijava

DHMZ izdao upozorenja zbog intenzivnih i obilnih oborina, vodostaji rastu

[]

Razdoblje intenzivne i obilne oborine koje na području gotovo čitave zemlje, s manjim prekidima, traje od prošlog tjedna uzorkovalo je probleme poplavljivanja na više mjesta. Nakon kratkotrajnog prekida u ponedjeljak, oborine se nastavljaju i sljedećih dana te mogu uzrokovati dodatne probleme, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji je za utorak izdao crveni i narančasti meteoalarm za Hrvatsku. Obzirom na vremensku prognozu moguće je očekivati nove maksimume vodostaja tijekom sljedećih dana, a za utorak su izdana i upozorenja na bujične i urbane poplave.

–  Obzirom da je podzemlje i tlo već zasićeno vodom smanjena je njegova mogućnost infiltracije nove oborine te već i manja količina oborine može uzrokovati probleme. Budite svjesni opasnosti, izbjegavajte putovanja i boravak blizu ugroženih područja – upozorio je DHMZ.

Može se očekivati izraženi porast vodostaja na gotovo svim rijekama u Hrvatskoj, a posebno ističu porast vodostaja na slivovima Kupe i Une koji bi mogli ući u izvanredno stanje mjera obrane od poplava. Na rijeci Savi se također očekuje ulazak u značajne mjere obrana od poplava.

– Trenutno su vodostaji Kupe na hidrološkim postajama Karlovac, Jamnička Kiselica i Farkašić u domenama obrane od poplava. U donjem toku Kupe se sljedećih dana može očekivati daljnji porast vodostaja te u postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredne mjere obrane od poplave – poručili su iz DHMZ-a.

Ova objava DHMZ izdao upozorenja zbog intenzivnih i obilnih oborina, vodostaji rastu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.