Prijava

Vaša prijava

Pokupsko: Kupa poplavila poljoprivredne usjeve, zasad nema opasnosti za okolna naselja

[]

U proteklih 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele zemlje, a najviše je kišilo na području Gorske Hrvatske. U protekla četiri dana Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je ukupno 960 različitih vatrogasnih intervencija u kojima je ukupno kumulativno angažirano 2192 vatrogasca sa 830 vatrogasnih vozila. Na području Zagrebačke županije odrađeno je 112 tehničkih intervencija na kojima je bilo angažirano 409 vatrogasaca sa 137 vozila.

– Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić iznosi +911 cm i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 48 sati i vrlo vjerojatno će biti na razini rekordnih +988 cm iz 2014. godine. Trenutno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, ali se već tijekom ove noći 17./18.5. očekivanje uvođenje i izvanrednog stanja kada vodostaj u Farkašiću premaši +950 cm. Očekuje se plavljenje prometnica i niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje – objavile su iz  Hrvatskih voda.

Kupa na pokupskom području također raste, no situacija nije alarmantna.

– Nema nikakvog razloga za paniku, jer vodostaj nije previsok. Ipak prijeti opasnost od prelijevanja Kupe po državnim i županijskim cestama, pa bi moglo doći do prekida prometa. Kupa raste, ali i odlazi, nije to neka alarmantna vijest. Štete će sigurno pretrpjeti poljoprivrednici, koji su posijali kukuruz, on je pod vodom u polju, vjerojatno će istrunuti. Osim tih sigurno velikih šteta na poljoprivrednim usjevima, zasad nema velike opasnosti za naselja. Sve potrebne službe, vatrogasci, civilna zaštita su u stanju pripravnosti – ispričao nam je Božidar Škrinjarić, načelnik općine Pokupsko.

 

*Naslovna fotografija: Kupa u Pokupskom poplavila glavnu plažu, dio prometnica/DVD Pokupsko

Ova objava Pokupsko: Kupa poplavila poljoprivredne usjeve, zasad nema opasnosti za okolna naselja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Državno Natjecanje iz geografije