Prijava

Vaša prijava

Bore se za drugu priliku za sretan život, a u tome im pomažu i konji

[]

Osmijeh na licu i uzbuđenje nakon sata jahanja bili su jasan pokazatelj kako je Terapijska zajednica PET PLUS iz Orla za svoje štićenike, bivše ovisnike, izabrala odličnu aktivnost. Naime, kada su se iz udruge javili Ivanu Miklinu, on nije dugo razmišljao. Odlučio se uključiti u projekt REZ (Resocijaliziraj, educiraj, zaposli) i ponuditi udruzi svoje znanje i iskustvo. Zahvaljujući njemu, članovi udruge od travnja u Bukevju uče jahati, ali se i brinuti za konje.

– Bilo mi je izazovno kada su mi se obratili i bilo mi je privlačno pomoći i tim dečkima nekako pružiti drugu priliku. Najviše me veseli kad vidim taj napredak. Dečki na početku konjima prilaze s jednom dozom strahopoštovanja i čak straha, ne znaju što očekivati. Prvih 10-ak minuta kada sjednu na konja ne dišu zrak i u grču su, a onda se počnu opuštati i ne žele sići s konja. Taj osmijeh i pozitiva i u nama izazivaju dobar osjećaj jer možemo pomoći. Učimo ih da postoji i taj jedan drugi, nježniji i bolji svijet  – kazao je Ivan Miklin, vlasnik Konjičkog centra Miklin i objasnio kako su, unatoč svojoj veličini i snazi, konji u glavi mirni, pametni i staloženi, a tu svoju mirnoću prenose i na ljude.

2.6.2023. Bukevje – Terapijsko jahanje štićenika Udruge 5 PLUS u Konjičkom centru Miklin. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Već i sam boravak uz ove plemenite životinje na ljude ima terapijski učinak, a posebno je to očito kod ljudi s teškoćama, kao što su i članovi Udruge PET PLUS. Naime, udruga skrbi o 15 ovisnika o alkoholu, drogama i kockanju, a na terapijsko jahanje u Bukevje idu svi čije zdravlje to dopušta. Dio je to trogodišnjeg projekta REZ čiji su partneri Općina Orle i Pučko otvoreno učilište Zagreb, a financira ga Ministarstvo zdravstva.

– Osim što smo pokrenuli grupe podrške za naše štićenike, za projekt je važan i segment edukacija. Pa tako oni koji dođu u fazu resocijalizacije imaju mogućnost upisati prekvalifikaciju za neka jednostavna deficitarna zanimanja kako bi bili konkurentni na tržištu rada jednom kada izađu iz programa. Treći segment kojim se udruga bavi je planiranje slobodnog vremena jer je za ovisnike slobodno vrijeme jedan veliki rizičan faktor, budući da su ga do sada koristili na loše načine, većinom na drogiranje i planiranje kako nabaviti neko sredstvo – objasnila je Tihana Vukasović, socijalni pedagog u udruzi PET PLUS.

Upravo u dio gdje svoje štićenike uče kako konstruktivno provoditi slobodno vrijeme, stručnjaci iz udruge uključili su Konjički centar Miklin, jer su željeli aktivnost koja može imati terapijski učinak. Iduće godine štićenici udruge učit će kuhati i čuvati hranu, a u trećoj godini na redu je radionica gline. No, bez obzira na to, zbog odličnih reakcija polaznika škole jahanja, u planu su već i neke nove zajedničke aktivnosti Konjičkog centra Miklin i Terapijske zajednice PET PLUS.

Galerija fotografija

Ova objava Bore se za drugu priliku za sretan život, a u tome im pomažu i konji se prvi puta pojavila na cityportal.hr.