Prijava

Vaša prijava

VIDEO Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu

[]

Kada spomenemo tjesteninu, prva država koja nam padne na pamet je susjedna nam Italija. Opće je poznato da nas Talijani ‘šišaju’ kako u proizvodnji tako i u samoj konzumaciji tjestenine. No, svoje mjesto pod suncem, odnosno na domaćem tržištu, pronašla je i gorička tvornica tjestenine KOLEDA koja je u stopostotnom privatnom vlasništvu, a njeguje tradiciju proizvodnje tjestenine po domaćoj recepturi već 30 godina.

– Sve je počelo davnih 90-tih godina. Otac i majka htjeli su pokrenuti vlastiti posao te su došli na ideju da bi mogli proizvoditi tjesteninu. I tako su doslovce iz svoje garaže u centru Velike Gorice krenuli sa samom proizvodnjom koja se održala do dan danas – prepričava nam Antun Kamenjašević koji je preuzeo i nastavio obiteljski posao.

Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Zbog povećanja obujma posla i širenja asortimana, posao su iz Velike Gorice preselili u Ključić Brdo gdje je otvoren novi moderan pogon Koleda tjestenine. U svojoj paleti proizvoda imaju oko 15 različitih vrsta tjestenine, od jušnih rezanaca s jajima, ribane kašice, makarona, krpica, svrdla, školjki…a tu su i tjestenine s dodatkom mrkve.

– Proizvodimo premium tjesteninu od visoko kvalitetne durum pšenice s dodatkom jaja. To je zapravo tvrda pšenica bogata hranjivim sastojcima kao što su proteini, vitamini, minerali i antioksidansi te sadrži čak 50 posto više bjelančevina od obične pšenice. Želimo imati vrhunsku kvalitetu, stoga koristimo pažljivo odabranu i strogu kontroliranu vrhunsku durum krupicu – rekao je Kamenjašević te dodaje kako su, kada je u pitanju sami brend, treći po jačini u Hrvatskoj.

Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

S novim modernim strojevima, olakšali su proizvodnju i dobili veliki tehnološki napredak kod zamjesa i hidratizacije tjestenine. A pri izradi, tjestenina prolazi kroz tri miješalice.

– Prvo ide u turbo mikser, a zatim u drugi u kojem se miješa i u treći gdje se miješa, hidratizira i vakuum pumpom izvlači zrak kako bi tjestenina prvobitno dobila na čvrstoći zatim i na izgledu. Kasnije ide u puž koji ima pritisak preko 100 bara te potom u pretkomoru kako se u dugom sušenju ne bi slijepila. Potom ide sušenje i nakon toga slijedi pakiranje koje je s novim strojem znatno olakšano, a čime možemo postići brzinu od 30 do 45 komada u minuti – ističe vlasnik ove goričke tvornice tjestenine koji je ujedno zbog povećanja obujma posla u potrazi za domaćom lokalnom radnom snagom.

Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

KOLEDA tjesteninu možete pronaći u gotovo svim trgovačkim lancima, a njihovo dugogodišnje iskustvo i kvalitetu prepoznali su brojni kupci.

– Svojim rezancima definitivno možemo konkurirati talijanskoj kvaliteti i cijenama, daleko smo jeftiniji nego talijanska jajčana tjestenina i tu smo se našli, a maksimalno ćemo se razvijati u vidu jušnog programa i širokih rezanaca – naglašava Kamenjašić te dodaje kako ove godine u planu imaju proizvesti 600 tona tjestenine.

Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osim duge tradicije i kvalitete, postali su prepoznatljivi i po svom imenu. Koleda označava koledarenje, odnosno običaj čestitarenja u blagdansko doba koje se još od starih Slavena zadržalo u našim krajevima i dan danas. Pjevajući koledarske pjesme zazivalo se ukućanima bogat stol, uspješnu i plodnu godinu. Koleda je bila ujedno i mitsko biće koje se brine da seljacima bude dobar urod, a upravo se njen lik nalazi na vrhu pakiranja KOLEDA tjestenine.

U tom duhu, u najboljoj tradiciji KOLEDA donosi na vaš stol izdašne mirise i okuse jela pripravljenih s kvalitetnom durum tjesteninom koja u sastavu sadrži najmanje 15% jaja. To je tjestenina koja se žuti u krepkim juhama, zlati se iz punih tanjura, pripravljena od srca i s puno pažnje – po domaći.

Ova objava VIDEO Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.