Prijava

Vaša prijava

Oproštaj od legendarnog profesora povijesti: ‘Mato Kamenjašević ne zaslužuje da iza njega ostane samo tišina..’

[]

Mato Kamenjašević, profesor povijesti OŠ Velika Mlaka napustio nas je 20. kolovoza u 75. godini života. Njegovi kolege, brojni učenici i ravnateljica u mirovini, prof. Đurđa Ivičar – Felja, ističu kako ih je profesor Kamenjašević svojim stručnim radom i osobnošću zadužio da ga ne zaborave, već da se uče na njegovom primjeru kako biti izvrstan stručnjak i dobar čovjek.

– Njegov način rada bio je inovacija, vizija. Svoju originalnost potvrdio je i kroz metodiku rada s učenicima na koje je ostavio trajni životni pečat. Profesor Mato Kamenjašević ne zaslužuje da ode u jednom danu i jednom satu i da iza njega ostane samo tišina – rekla nam je Đurđa Ivičar-Felja, prof., ravnateljica u mirovini OŠ Velika Mlaka. Njezino sjećanje na legendarnog profesora povijesti, Matu Kamenjaševića, prenosimo u cijelosti.

U našem kolektivu, kolektivu OŠ Velika Mlaka, od 1991. godine, kada škola počinje s radom, profesor Mato Kamenjašević ističe se svojim stručnim radom, rezultatima i osobnošću. Autoritet i uzor svim učenicima, poštovan od roditelja, svojih kolega u zbornici, stručnih službi i ravnatelja. Svoje znanje i visoku stručnu postigao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iskustvo je stjecao radeći u osnovnim i srednjim školama u Zlataru, Višnjici, Delnicama, te školama u našem kraju u Pokupskom, Kravarskom, Šćitarjevu i Velikoj Gorici. Zbog zanimljivog pristupa nastavi i načina podučavanja povijesnih sadržaja mnogi učenici zavoljeli su taj nastavni predmet, koji im je približavao povijest i činio im ju jasnom, učeći uspoređivanjem povijesnih događaja, objašnjavanjem uzročno-posljedičnih pojava, aktualizacijom sadržaja.

Foto: In memoriam prof. Mato Kamenjašević, OŠ V.Mlaka/privatni album

Veliki interes učitelj je pobudio kod učenika upoznajući ih uz povijesne sadržaje i latinskim poslovicama i riječima, tumačeći često porijeklo i korijen hrvatskih riječi. Koristio je uvijek integrativni pristup, korelaciju svih nastavnih predmeta i različite izvore znanja. Interes učenika bio je toliko pobuđen da su čuvali i nosili bilježnicu povijesti u školu od svih prethodnih školskih godina i učili povijesno gradivo, uspoređujući ga od 5. do 8. razreda. Izvor poučavanja uvijek je bila i nova stručna literatura i novi pogled na povijest i zbivanja u našoj domovini i svijetu. Učenicima je približavao različite pristupe tumačenja povijesti i razvijao njihovo kritičko razmišljanje. Razlog takvog učenja i stečenog znanja bio je ponos naših učenika kada su se upisivali u srednje škole, kad su spoznali da imaju najbolje znanje iz povijesti u svojim novim srednjoškolskim odjelima i novim srednjoškolskim generacijama. Često su ih profesori u srednjoj školi ispitivali ‘Tko vam je bio učitelj povijesti u osnovnoj školi?’.

Foto: In memoriam prof. Mato Kamenjašević, OŠ V.Mlaka/privatni album

Takvo priznanje isticali su i roditelji na roditeljskim sastancima i Vijeću roditelja. Zbog svega navedenog, gotovo u svakoj generaciji imamo jednog od učenika koji se uputio na studij povijesti. Profesor Mato je ugledu škole pridonio i sudjelovanjem s našim učenicima na županijskim i državnim natjecanjima, gdje bi ostvarivali izvrsne rezultate. I to bez posebnih, dodatnih priprema, učenici su išli sa znanjem koje su stekli kroz redovnu nastavu – ono što je neobično, gotovo nemoguće postići prosvjetnom djelatniku. Stoga smo uvijek pitali – kako je to moguće? No, bilo je moguće, zahvaljujući jedinstvenoj osobnosti i izvrsnom načinu rada našeg profesora, Mate Kamenjaševića‘.

Foto: In memoriam prof. Mato Kamenjašević, OŠ V.Mlaka/privatni album

Ova objava Oproštaj od legendarnog profesora povijesti: ‘Mato Kamenjašević ne zaslužuje da iza njega ostane samo tišina..’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.