Prijava

Vaša prijava

Trodnevni velikogorički festival ‘Oglede’ oživjet će umjetnost u prostoru

[]

Pred nama je prvi velikogorički festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi. „Oglede“ festival potrajat će od 5. do 7. listopada na nekoliko atraktivnih lokacija Trga kralja Tomislava u Velikoj Gorici, a ponudit će performanse, predstave, ali i radove vizualnih umjetnika, instalacije i skulpture.

– Cilj nam je oživjeti umjetnost u prostoru, uklopiti je u grad. Velik dio programa su hodajuće točke i performansi u pokretu koji ne mogu funkcionirati u zatvorenim prostorima – govori umjetnička ravnateljica festivala, glumica i izvođačica Ana Katulić.

Festival želi senzibilizirati publiku za suvremene umjetničke prakse, ali i otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana, te osuvremenjivanjem prostora revalorizirati, ponovo otvoriti i preispitati grad i njegove zone. Tema prvog izdanja festivala je tema „zamjene“, pa tako i umjetnički radovi komuniciraju zadanu temu i perspektivu.

Foto: Oglede

Program će otvoriti rad Siniše Labrovića i Ismaila Balde Kouyate „Drago mi je da se razumijemo“, u četvrtak, 5.listopada u 18:30 sati, na lokaciji Trg kralja Tomislava 8.

Hrvatska, kao dio EU i bogatog Zapada, postala je privlačna destinacija za mnoge ljude kojima je život težak ili nemoguć u njihovim zemljama. S druge strane, prema popisu iz 2021. Hrvatska je i sama u zadnjih 10 godina izgubila skoro 10 posto stanovništva. U Velikoj Gorici pokušat će se vidjeti, čuti i razumjeti jedan Senegalac koji živi u Hrvatskoj od 2013. godine i jedan Hrvat koji je pobjegao iz Hrvatske 2018. godine – stoji, među ostalim, u opisu rada.

– Ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj EU, pa i cijelom svijetu, jedna od glavnih tema jesu izbjeglice i azilanti. Odnos prema njima izvor je i međudržavnih sporova i sukoba unutar samih država. Postoji izreka da nitko ne čuje toliko loše kao onaj tko ne želi čuti, a odbijanje da nekoga čujemo i vidimo, premda je fizički tu među nama, jest poništenje njegove ljudskosti, simboličko ubojstvo – poručio je Labrović uoči performansa.

Trodnevni festival predvodi velikogorički umjetnik, kipar, Matej Vuković, te studentica Akademije likovnih umjetnosti, Velikogoričanka Paulina Vukoja, a stižu i splitski performer Gildo Bavčević, Osječanka Mia Štark, pulski umjetnički kolektiv „Zoolektiv“, kao i Nikolina Majdak (Zagreb), AMV Kolektiv (Ana Marija Maravić i Vita Jončić), Teatar Cirkus Punkt, te KFS Propuh/ Triko cirkus teatar.

 

Ova objava Trodnevni velikogorički festival ‘Oglede’ oživjet će umjetnost u prostoru se prvi puta pojavila na cityportal.hr.