Prijava

Vaša prijava

Samobor tuguje: U teškoj nesreći stradala jedna od najvećih čuvarica samoborske baštine, Ivanka Brekalo

[]

U teškoj prometnoj nesreći koja se ovog utorka dogodila u Samoboru, smrtno je stradala jedna od najboljih poznavateljica povijesti tog kraja, muzealka i povjesničarka u mirovini, Ivanka Brekalo. Brojni sugrađani opraštaju se putem društvenih mreža od te čuvarice samoborske baštine, koja je bila i jedna od pokretačica nadaleko poznatih turističkih manifestacija, poput Samoborske salamijade ili povijesne bitke, ali i brojnih drugih kulturnih događanja

– Tragična pogibija naše ugledne sugrađanke Ivanke Brekalo rastužila je građane Samobora. Povjesničarka i samoborska kroničarka, Ivanka Brekalo ostavila je neizmjeran trag u društvenom i kulturnom životu Samobora. Ivanka Brekalo čitav svoj radni vijek provela je radeći u Samoborskom muzeju, proučavajući povijest Samobora i stvarajući zavičajnu muzejsku zbirku, a bila je i voditeljica Povijesnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Samoboru. Idejna je začetnica povijesno-turističke manifestacije Bitka kod Samobora 1441., koja se s godinama razvila u jednu od najznačajnijih samoborskih manifestacija. Ivanka Brekalo aktivna je bila i u brojnim kulturnim događanjima, autorica je mnogih kataloga, zbornika, knjiga, brošura i turističkih vodiča. Ivanku Brekalo pamtit ćemo po izrazio predanom i stručnom radu te skromnosti i samozatajnosti. U ime Grada Samobora obitelji izražavamo iskrenu i duboku sućut – poručili su iz Grada Samobora.

Samoborci ističu kako je zaslužna i za iniciranje brojnih kulturnih programa, posebno koncerata u muzejskim prostorima.

Živjela je za Samobor, njegovu povijest, sadašnjost i budućnost. Zatečeni tužnom vijesti o tragičnoj pogibiji Ivanke Brekalo, naše drage sugrađanke, suradnice i dugogodišnje znanice, prije svega izražavamo iskrenu sućut obitelji. Samoborci, ali i brojni drugi vjerni posjetitelji našega grada i Samoborskog muzeja, znaju što sve je Ivanka radila i dala za svoj Samobor. Muzej joj je, uz obitelj, bio drugi dom, u kojem je stvarala i ostvarivala svoj profesionalni i životni opus inicirajući brojna kulturna događanja, a i nakon zaslužene mirovine istraživala je samoborsku povijest, te inspirirala kolege i nasljednike svojim predanim radom i idejama – objavili su na stranicama ‘Glasnika Samobora i Svete Nedelje’.

 

Naslovna fotografija: Grad Samobor

 

 

Ova objava Samobor tuguje: U teškoj nesreći stradala jedna od najvećih čuvarica samoborske baštine, Ivanka Brekalo se prvi puta pojavila na cityportal.hr.