Prijava

Vaša prijava

FOTO Boja u ovom kišnom danu nije nedostajalo u Gradićima! Likovnom kolonijom počeli Dani europske baštine

[]

U Društvenom domu Gradići održana je tradicionalna Likovna kolonija za djecu i mlade KUD-a Gradići, kojom je započeo i program 11. Dana europske baštine u našem kraju s temom –  Živuća baština. Turopoljski modni dodaci, poculica i podgutnica, bili su glavni motivi ovogodišnje likovne kolonije, koja je okupila 54 djece, te desetero likovnih umjetnika iz Velike Gorice i okolice.

– Sve pohvale našim udrugama i svima koji sudjeluju u ovim vremenima u kojima je to sve teže, i više je nego potrebno brinuti o svojoj kulturi, tradiciji i baštini, jer sve uspješne civilizacije su se samo kroz njih održale. I ovakav rad s najmlađima koji ovdje puni veselja izrađuju svoje kreacije je pravi put – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Djeca su izrađivala svoj doživljaj podgutnice u glini uz vodstvo ak.kipara Andrije Gašparuša

KUD Gradići osmu godinu zaredom organizira ovu Etno dječju likovnu koloniju, a treći put i u sklopu programa Dana europske baštine u goričkom kraju.

– Zahvaljujem gradu Velikoj Gorici i Odjelu za društvene djelatnosti koji je prepoznao našu likovnu koloniju kao bitan segment u dječjem stvaralaštvu. Uz ovaj naš redovni pjevni, plesni i folklorni program željeli smo malo proširiti i na likovni izričaj, što se pokazalo izuzetno  dobrom odlukom. Ove godine smo pripremili i malo iznenađenje, prvi put radimo i s glinom, pa smo kao voditelja doveli goričkog akadamskog kipara, Andriju Gašparuša – ispričala nam je predsjednica KUD-a Gradići, Gordana Kovačić.

Foto: Predsjednica KUD-a Gradići, Gordana Kovačić i gradonačelnik Krešimir Ačkar

Foto: Članice KUD-a Gradići

Spomenuti gorički kipar ujedno je i predsjednik udruge KulTur, koja se bavi promicanjem kulture i umjetnosti u društvu, a posebno kroz rad s mladima.

– Na ovoj likovnoj koloniji upoznajemo djecu s radom u glini, svatko radi podgutnicu kako ju zamišlja, svoj vlastiti dizajn, a kad se sve to posuši, onda će ih i oslikati – pojasnio je kipar, Andrija Gašparuš. 

Ujedno nam je otkrio kako udruga KulTur već od idućeg mjeseca kreće s nizom dječjih likovnih radionica, gdje će se baviti crtanjem, slikanjem i radom s glinom, u suradnji s KUD-om Novo Čiče, Muzejom Turopolja i Pučkim otvorenim učilištem, o čemu će sve zainteresirane uskoro obavijestiti i putem svojih društvenih stranica.

I tako je, kiši usprkos, ovaj dan u Gradićima protekao ispunjen smijehom i bojama.

Ova objava FOTO Boja u ovom kišnom danu nije nedostajalo u Gradićima! Likovnom kolonijom počeli Dani europske baštine se prvi puta pojavila na cityportal.hr.