Prijava

Vaša prijava

FOTO Održani ’27. Vojkovi dani’ – Lomničani kao čuvari uspomene na velikog vizionara i zaštitnika turopoljskog govora

[]

Lomničani su se i ove godine prisjetili svog sumještana, zborovođe i velikog zaljubljenika u tradicijsku baštinu, Vojka Miklaušića. U organizaciji KUD-a ‘Nova zora’ iz Donje Lomnice, 27.i 28.listopada,  održana je tradicionalna manifestacija ’27. Vojkovi dani’. Program je i ove godine započeo tradicionalnim odlaskom na Vojkov grob u Velikoj Gorici, nakon čega je uslijedila sveta misa u župnoj crkvi Sveta Tri kralja. U subotu, 28.listopada, održan je središnji dio manifestacije uz bogati kulturno-umjetnički program u mjesnom društvenom domu, a na kojem su nastupile sve sekcije KUD-a ‘Nova zora’, te gosti – KUD ‘Tomislav’ iz Cerne i folkloraši iz susjednog Lukavca i Gradića.

– Bio je veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu općenito, a posebno u baštinu Turopolja i Donje Lomnice. Svojim je radom uspio specifičan način donjolomničkog pjevanja zabilježiti i promovirati na nastupima. Vojkova fascinacija turopoljskom nizinom i njezinim stanovnicima potaknula ga je da zapiše njihove običaje, govor, pjesme i plesove, da ovjekovječi njihov način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće – ističu iz KUD-a ‘Nova zora’ te dodaju kako je bio veliki vizionar i u pogledu zaštite turopoljskog govora te je i na tom polju dao veliki doprinos zapisavši riječi i izraze koji su kako je sam napisao „izvan živog jezika ili zaboravljeni, jer su dijelovi jezika stare generacije kajkavaca, koja izumire“.

Manifestaciju su posjetili i brojni ugledni gosti, među kojima i gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar.

– Naši Lomničani vrijedno čuvaju uspomenu na čovjeka koji je svojim djelovanjem zadužio ovaj kraj – rekao je gradonačelnik, te pohvalio sjajnu organizaciju domaćina.

Vojku u čast Lomničani su se odužili već nizom projekata, pa je tako pedesetih godina prošlog stoljeća jedan izvor u tamošnjem vinogradu nazvan “Vojkov zdenčec”, a 1991. godine ulica u Donjoj Lomnici dobiva naziv Ulica Vojka Miklaušića.

Foto: ’27.Vojkovi dani’/KUD Nova zora

Foto: ’27.Vojkovi dani’/KUD Nova zora

Foto: ’27.Vojkovi dani’/KUD Nova zora

Foto: ’27.Vojkovi dani’/KUD Nova zora

Foto: ’27.Vojkovi dani’/KUD Nova zora

 

Ova objava FOTO Održani ’27. Vojkovi dani’ – Lomničani kao čuvari uspomene na velikog vizionara i zaštitnika turopoljskog govora se prvi puta pojavila na cityportal.hr.