Prijava

Vaša prijava

Turopoljsko tartufarenje – predstavljena prva Poučna staza crnih tartufa u Zagrebačkoj županiji

[]

Na samom početku stoljetne šume Turopoljskog luga od danas ćete zamijetiti neke nove putokaze, ili preciznije – poučne informativne table i to na temu turopoljskog tartufa! Zasluga je to Turističke zajednice Zagrebačke županije koja je ovime obogatila svoju priču održivog turizma, te upravo na ovoj lokaciji otvorila prvu Poučnu stazu crnih tartufa u Zagrebačkoj županiji kako bi i kontinentalni tartufi postali još prepoznatljiviji na turističkoj karti Hrvatske.  Turopoljske šume i kraj su područje koje obiluje crnim tartufom, pa je upravo u idiličnom ambijentu kod Lugarnice Čardak održana i medijska promocija projekta koji spaja prirodne ljepote i gastronomsku izvrsnost našeg kraja.

Foto: Prva poučna staza crnih tartufa u Zg.županiji na lokaciji Turopoljski lug/G.Kiš, Cityportal.hr

Inicijativa je to koja je proizašla iz zajedničkog rada i europskog projekta TZ Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatskih šuma i Općine Posušje, a sve uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Tartufarska priča Zagrebačke županije ide punim jedrima prema ostvarenju našeg cilja, a to je da svaki dionik našeg segmenta turizma zna da u Turopoljskom lugu, samo pet minuta od Velike Gorice i dvadesetak od centra Zagreba, postoji ovo zeleno utočište u kojem ćete moći istražiti ljepote podzemnog bogatstva naše prirode. Zagrebačka županija teži smjeru održivog turizma i s tom željom je krenuo ovaj projekt iznikao iz EU fondova, što nam je važno jer gledamo da sve što radimo bude što kvalitetnije i suradnja s BiH nam je bila idealna pozicija kako bismo postavili ove informativne table na ulasku u samo srce Turopolja. Svi gosti koji krenu bilo biciklom ili pješke u istraživanje našeg kraja na ovaj će način imati informaciju o bogatstvu biljaka i plodova koji su na iznimno velikoj cijeni, ali bez stručnog vodstva, a to su tartufari i njihovi psi, ih ne mogu istražiti. Tvrtka Signal Grad nam je kvalitetno odradila priču, jer smo zaključili kako i Turopoljski lug poput parkova prirode zaslužuje jedan ovakav sadržaj – istaknula je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Održivi i aktivni turizam, zeleno, autentično i ruralno misao je vodilja za smjer u kojemu se razvija i naš grad, a na tom putu TZ Zagrebačke županije surađuje i s Hrvatskim šumama zadnje četiri godine. Kako ova turopoljska tartufarska priča izgleda na stolu pokazao je Bruno Ceronja, vlasnik restorana Mon Ami, jedinog goričkog restorana s prestižnom Michelinovom preporukom.

–  Od samog osnutka, a radimo već 25 godina, njegujemo turopoljsku tradiciju, a u zadnje vrijeme zahvaljujući direktorici Ivani i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije koja je uspjela ispromovirati turopoljski tartuf imamo ih u svakodnevnoj ponudi. Za današnju promociju spremili smo fingerfood, kanape od pileće jetrice s tartufima i džemom od brusnice s pečenim paprikama, te s namazom od bučinih koštica i turopoljska kobasica s tartufom, te tradicionalno jelo turopoljskih težaka, pražetina s domaćim vrhnjem, a mi smo naravno dodali i tartufe. Za desert smo spremili tart od maka s ribanim jabukama i kremom od limuna, te listićima badema – otkrio nam je chef Ceronja.

Foto: Fingerfood delicije s crnim turopoljskim tartufima spremio je restoran Mon Ami/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Prva poučna staza crnih tartufa u Zg.županiji na lokaciji Turopoljski lug/G.Kiš, Cityportal.hr

 

 

*Sadržaj je nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Turopoljsko tartufarenje – predstavljena prva Poučna staza crnih tartufa u Zagrebačkoj županiji se prvi puta pojavila na cityportal.hr.