Prijava

Vaša prijava

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja bit će prava riznica blaga naše baštine na svjetskom nivou

[]

Kada je u prosincu 2018.godine krenuo EU natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu starih, zapuštenih gradskih lokacija kojima se treba ‘udahnuti novi život’ i dati im novu funkciju koja će obogatiti čitavu društvenu zajednicu, u velikogoričkoj gradskoj upravi okupio se mali, ali stručni tim s jednim ciljem – ovaj projekt mora uspijeti!

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

I, pet godina kasnije, projektni tim za provedbu tog cilja održao je završnu konferenciju i s opravdanim ponosom javnosti predstavio sve dosad učinjeno na izgradnji i opremanju Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja. Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske Unije, proveo je prisutne kroz sve faze te petogodišnje priče.

– Kada je sve to krenulo konkurencija je zbilja bila jaka, primjerice Grad Zagreb, koji ima puno takvih  brownfield lokacija. Onda je trebalo riješiti svu dokumentaciju, dozvole, proći natječaj, pa provedba projekta. Tu su bile raznorazne prepreke na putu, jer riječ je o dosta kompleksnoj građevini. Ovim projektom smo odlučili riješiti probleme koje Muzej Turopolja ima godinama, jer na raznim lokacijama deponira našu kulturnu baštinu u neadekvatnim uvjetima i na ovaj moderan način smo to htjeli riješiti, te ujedno napraviti jedan suvremeni interpretacijski centar. Slijedi potpuno unutarnje uređenje objekta i okoliša i otvorenje – rekao nam je pročelnik Ilečić.

Foto: Gradonačelnik Krešimir Ačkar na završnoj konferenciji Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar pohvalio je suradnju s Vladom i ministarstvima, zahvalio timu stručnjaka na odrađenom poslu, te poručio kako ovim projektom počinje ‘nova era za Muzej Turopolja, sve njegove djelatnike i korisnike’.

– Ovo je novi iskorak koji će kulturu metropole Turopolja manifestirati građanima u modernijem i novim generacijama prihvatljivijem svijetlu. Izgradnja Interpretacijskog centra jedan je od primjera uspješnog povlačenja sredstava EU fondova na gradskim projektima, te suradnje našeg grada i hrvatske Vlade. Muzej Turopolja ima jaku i prepoznatljivu tradiciju koja do sada možda nije bila dovoljno prezentirana van Turopolja, a s ovim modernijim pristupom moći ćemo šire prezentirati dragulje naše baštine koju posjedujemo, a da toga nismo možda ni svjesni – rekao je gradonačelnik.

Foto: Pročelnik Domagoj Ilečić na završnoj konferenciji Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Zgrada je smještena na lokaciji koja ima dugu povijest. Prekoputa crkve Navještenja BDM, na adresi Šetalište Franje Lučića 15, u dvorištu iza zgrade kolokvijalno znane kao bivše rodilište, sad vas umjesto zapuštenog, poluruševnog objekta, očekuje suvremena muzejska zgrada, sa ostakljenim prizemljem. Na tri etaže i ukupno 600 ‘kvadrata’ smjestili su se višenamjenska multimedijalna dvorana za posjetitelje, prostor za radionice i druge sadržaje, suvremeni uredi za zaposlenike, nova, moderna knjižnica. Podrum je predviđen za čuvanje najosjetljivijih i najvrednijih predmeta iz muzejskih zbirki. U potpuno opremljeni muzejski depo će se pohraniti bogata građa Muzeja Turopolja, a bit će tu i multifunkcionalna dvorana, te prostor za pedagošku i andragošku djelatnost muzeja.

Foto: Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja pojašnjava vrhunske uvjete u kojima će se čuvati naša materijalna baština/G.Kiš, Cityportal.hr

U novi Interpretacijski centar prebacuje se upravni dio Muzeja Turopolja, svi uredi, muzejska knjižnica i dokumentacija, te dio muzejskog depoa koji se nalazi na toj lokaciji. Ujedno će prostor muzeja postati kompletno izložbeni prostor sa suvenirnicom i uredom za posjetitelje.

Ne može se riječima opisati koliko smo mi iz muzeja uzbuđeni s izgradnjom ove zgrade i još uvijek ne možemo vjerovati koliko će nam to sve na bolje promijeniti toliko stvari. Konačno ćemo naše muzejske zbirke imati na jednoj lokaciji, otvara nam se prostor za pedagoško- andragoške programe, prostor za muzejske radionice, pričaonice, predavanja, koje smo do sada radili u doista neprikladnim uvjetima. Također otvaramo prostor udrugama i raznim događanjima, dobivamo ovdje i prostor na otvorenom. Doista ćemo s ovim centrom dobiti jedno čudo, i ne samo mi, nego svi građani naše Gorice – rekla nam je Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja.

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Čuvanje fundusa u kojemu je više od četiri tisuće predmeta u novim će uvjetima biti na najvišem nivou.

– U našoj se zbirci nalaze predmeti izrađeni od različitih materijala i svaki od njih se mora čuvati u određenim uvjetima po pitanju temperature, vlage, svjetla i ovime dobivamo prostor gdje će se na adekvatan način i očuvati taj dio baštine. To je ono za što se svjetski muzeji bore, a mi smo to sada i dobili – rekla je ravnateljica.

Projekt Interpretacijskog Muzeja Turopolja financiran je s 1,31 milijun eura, a 84 posto su bespovratna sredstva Europske unije.

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Ova objava Interpretacijski centar Muzeja Turopolja bit će prava riznica blaga naše baštine na svjetskom nivou se prvi puta pojavila na cityportal.hr.