Prijava

Vaša prijava

Gradonačelnik Ačkar predstavio povijesni proračun i kapitalne projekte za 2024. godinu

[]

Uoči 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica, na kojoj će se među 23 točke dnevnog reda pronaći i prijedlog gradskog Proračuna za 2024. s projekcijama za 2025. i 2026. godinu, gradonačelnik Krešimir Ačkar danas je održao konferenciju na kojoj je predstavio buduće kapitalne projekte obuhvaćene novim proračunom.

Prema riječima gradonačelnika Ačkar proračun za 2024. godinu iznosi 122.076.290,00 eura te je on u odnosu za 2023. godinu veći za oko 29 milijuna eura te je najveći proračun u povijesti grada Velike Gorice.

– Radi se o vrlo optimističnom, ali realnom proračunu koji je utemeljen na rastu gospodarstva, investicijskim aktivnostima, ali i doseljavanja sve više ljudi u Veliku Goricu. Na kraju smo jedne uspješne godine koju je obilježila izvrsna suradnja s Vladom RH i ministarstvima na brojnim projektima. Dovršena je izgradnja Poduzetničkog inkubatora, Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja, osigurana su sredstva za izgradnju Centra za starije osobe, dva nova vrtića, a asfaltirano je i nikada više prometnica iz Fonda solidarnosti – uvodno je rekao gradonačelnik Ačkar.

Iduća, 2024.godina bit će godina izgradnje kapitalnih projekata na području grada.

– Povećavamo vrtićke kapacitete, a to ćemo omogućiti izgradnjom vrtića u Kolarevoj koji će koštati 4,5 milijuna eura i trebao bi iduće godine biti u fazi da imamo kapacitet za 200 djece više. Isto tako za 60 malih Goričana otvorit će se i još jedan dio u VG Goričanki. U planu je vrtić u i Pokupskoj ulici, a iduće godine u planu je projektna dokumentacija. Radimo dvije nove škole, uz onu u Dubrancu u planu je izgradnja škole u Kurilovcu sa sportskom dvoranom. Jedan od projekata je i izgradnja novog autobusnog terminala i cestovne infrastrukture, zatim izgradnja mosta u Čičkoj Poljani, podižemo sigurnost u prometu i gradimo nove nogostupe. Značajno ćemo izdvojiti i za projekte energetske učinkovitosti, kao i korištenja obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša – dodaje prvi čovjek grada.

Povećat će se sredstva za male komunalne akcije mjesne samouprave s 924 tisuće eura imati na raspolaganju 2,911 tisuća eura. Time će se mjesnim odborima omogućiti da lakše provode svoje projekte i programe na zadovoljstvo stanovnika.

Povećan je i iznos za financiranje svih gradskih zajednica od vatrogasaca, sporta i kulture. Nastavi će se stipendirati učenici i studenti, zadržat će se dosadašnja razina socijalnih izdvajanja.

Na konferenciji je poseban naglasak stavljen na besplatne vrtiće od iduće godine.

– Moramo naglasiti da vrtić nikada nije besplatan, a ekonomska cijena po djetetu iznosi 344 eura. Roditelji trenutno plaćaju 22 posto ukupne cijene, ali samo za prvo dijete. Za treće dijete je to 25 posto, dok je za treće i svako iduće besplatno. Prvi puta imamo subvenciju države po djetetu 20 eura za organizaciju predškolskog odgoja. Što znači da ćemo za manje od 2 milijuna eura roditeljima kao demografsku mjeru omogućiti besplatna vrtić – pojasnio je Ačkar te dodao kako i s izborom novog prijevoznika građanima će biti omogućen besplatan prijevoz i ukidanjem prireza ide se maksimalno na korist kućnog budžeta svakog stanovnika.

ZET će nastaviti voziti direktne linije prema glavnom gradu, dok će lokalne linije preuzeti drugi prijevoznik. Inače, u stavci proračuna za subvenciju javnog prijevoza bit će izdvojeno 5,6 milijuna eura.

Više o proračunu i projektima pronađite ovdje.

 

 

Ova objava Gradonačelnik Ačkar predstavio povijesni proračun i kapitalne projekte za 2024. godinu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.