Prijava

Vaša prijava

Proračun 2024.: Impresivnih 122 milijuna eura za više vrtića, škola, cesta, povišice, evo detalja

[]

Ambiciozan, kreativan, vizionarski, stabilan, najveći, neodrživ, predizborni..čitav niz epiteta, ovisno o tome je li vijećnik za govornicom bio iz vladajuće ili oporbene stranke, dobio je prijedlog Proračuna Grada Velike Gorice za 2024. godinu, koji je bio glavna tema danas održane 14. sjednice Gradskog vijeća. Uoči

No, u jednome se svi slažu – ovo je rekordni proračun u povijesti našega grada, a prihvaćen je sa 15 glasova ‘za’ i 5 ‘protiv’, u iznosu od impresivnih 122.076.290,00 milijuna eura.

Foto: Gradonačelnik Krešimir Ačkar/G.Kiš, Cityportal.hr

Iznos zapravo i ne čudi obzirom na najave što kapitalnih, što nekih manjih, ali građanima jednako važnih, projekata na goričkom području. Tu su i 10-postotna povećanja plaća zaposlenika u gradskim komunalnim tvrtkama, kao i djelatnika u vrtićima. Povijesni proračun predstavio je prvi čovjek grada, Krešimir Ačkar.

– Radi se o vrlo optimističnom, ali realnom proračunu koji je utemeljen na rastu gospodarstva i plaća u Republici Hrvatskoj, investicijskim aktivnostima i doseljavanju građana u Veliku Goricu. Neka povećanja su i administrativno-računovodstvene prirode, radi se o povećanju plaća za zaposlene u osnovnim školama. Plaće su rasle i u našim komunalnim poduzećima već za deset posto, a tako je i u predškolskom sustavu u kojima još traju pregovori – rekao je gradonačelnik.

Foto: Proračun za 2024.godinu izglasan je većinom glasova na 14. sjednici Gradskog vijeća/G.Kiš, Cityportal.hr

Podsjetio je prisutne kako je ova godina obilježena i izvrsnom suradnjom s Vladom i ministarstvima, dovršena je izgradnja Poduzetničkog inkubatora, Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja, osigurana su sredstva za izgradnju Centra za starije osobe, dva nova vrtića, a asfaltirano je više od 50 kilometara prometnica iz Fonda solidarnosti.

– Iduća, 2024.godina, bit će godina izgradnje kapitalnih projekata na području grada. Centar za starije, povećanje vrtićkih kapaciteta, dvije nove škole, autobusni terminal, podižemo sigurnost u prometu građenjem novih nogostupa, značajno povećanje za male komunalne akcije, povećano je financiranje svim gradskim zajednicama vatrogascima, sportu i kulturi – neki su od projekata koje je najavio gradonačelnik.

Foto: 14.sjednica Gradskog vijeća/G.Kiš, Cityportal.hr

Kao jednu od najvećih proračunskih stavki naveo je besplatne vrtiće od 1. rujna iduće godine, a na sjednici je pojasnio na koji način će ispuniti to predizborno obećanje.

– Ekonomska cijena po vrtićkom djetetu je 344 eura. Do sada su roditelji sudjelovali sa 22 posto u participaciji, a drugo dijete već 25 posto manje. Sada imamo situaciju po prvi puta gdje gradimo nove vrtiće, podižemo plaće i gdje si možemo dopustiti da roditelje oslobodimo od plaćanja vrtića. što će nas koštati manje od dva milijuna eura. Po prvi puta ćemo od Vlade RH dobiti po svakom djetetu 20 eura i time olakšati i ovaj dio. Ništa nije besplatno, ali kao demografska mjera apsolutno od toga nećemo odustati – istaknuo je gradonačelnik.

Foto: 14.sjednica Gradskog vijeća/G.Kiš, Cityportal.hr

Odlične vijesti za sve žene koje se bore s karcinomom, Grad će 100-postotno pokriti troškove prijevoza žena na kemoterapije, a znatno povećanje ide i službama mjesne samouprave. Gotovo tri milijuna eura za male komunalne akcije, a za 50 tisuća eura povećana su i proračunska izdavanja za sanaciju divljih deponija smeća. Gradonačelnik je najavio i kako će u iduće dvije do tri godine sve kritične točke prometne infrastrukture u što većem broju dovesti na razinu kakvu građani zaslužuju, a početak je gradnja nerazvrstanih cesta za što je ovim proračunom predviđeno 11,9 milijuna eura.

– Zaključno ću reći kako me čini ponosnim i ukidanje lokalnog prireza, jer će svim sugrađanima biti veća plaća – zaključio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Oporbeni gradski vijećnici bili su redom protiv prijedloga proračuna za 2024.godinu, a evo i zašto.

– Ambiciozan proračun, naravno mi smatramo da je predizboran, vidjet ćemo kako će to ići, naravno da smo protiv. Ono što stalno govorim, nemam problema da pohvalim i određene stvari kao što su škola i vrtić u Kurilovcu, međutim nije ovdje riječ samo o Kurilovcu, nego općenito sam proračun nije zadovoljavajući za naš grad – rekao je Damir Slojšek, u ime Kluba zastupnika MOST-HSP.

 

– U svojoj više od 30 godina dugoj političkoj karijeri nisam doživio da se rebalans i prijedlog proračuna donose na istoj sjednici, zato smo htjeli i izići, ali nismo zbog odgovornosti prema građanima. Cilj je da možemo stajati iza brojki iznesenih u prijedlogu proračuna, a mi to sada ne možemo -rekao je Ivo Jelušić, u ime Kluba zastupnika SDP-HSS-GLAS.

Pozitivnim ga je ocijenio Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

– Nisam ekonomski stručnjak, ali naš član koji to jest, mi je rekao kako je proračun stabilan, što je nama najvažnije, a ujedno je i vizionarski i perspektivan – rekao je u ime Kluba zastupnika DP-a, dr. Zvonimir Lovrić.

Foto: Pročelnica za financije, Žaneta Štefančić/G.Kiš, Cityportal.hr

U nastavku sjednice, resorna pročelnica izvijestila je o prijedlogu promjena po pitanju prireza na dohodak, odnosno njegovom ukidanju.

– Od 1. siječnja iduće godine ukida se lokalni prirez na dohodak u visini 12 posto, čime će građani ostvariti viši dohodak od nesamostalnig rada i od samostalnih djelatnosti. To je i rezultat odluke gradonačelnika da se za iduću proračunsku godinu ne planira povećanje poreznih stopa. Grad će prihodovati oko 5 milijuna eura manje od prireza. Od poreza na kuće za odmor, u visini od 80 centi po četvornom metru korisne površine, Grad će iduće godine ostvariti prihod oko 20 tisuća eura – izvijestila je pročelnica za financije, Žaneta Štefančić. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Ova objava Proračun 2024.: Impresivnih 122 milijuna eura za više vrtića, škola, cesta, povišice, evo detalja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.